h i r d e t é s

Árvíz: érezhető a klímaváltozás hatása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Árvíz: érezhető a klímaváltozás hatása

2016. február 13. - 10:27
0 komment

 

A szokásos tavaszi és őszi árvíz mellett a legváratlanabb időpontokban is fel kell készülni hirtelen, jelentős árhullámokra.

Fotó: MTI/Kaszás Tamás

Vízügyi szakemberek már évek óta érzékelik az éghajlatváltozás hatását; a szokásos tavaszi és őszi árvíz mellett a legváratlanabb időpontokban is fel kell készülni hirtelen, jelentős árhullámokra - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában - írja a ma.hu.

Siklós Gabriella arra a felvetésre, hogy a helyieket meglepte a február eleji árhullám, elmondta: a klímaváltozás miatt immár teljesen váratlanul és gyorsan is leeshet rendkívül nagy mennyiségű csapadék. Az elmúlt napokban a februári átlagos 30-35 milliméter csapadék másfélszerese hullott le a Sajó vízgyűjtő területén, és ez várhatóan megismétlődik a következő napokban. 

Most már nehéz ezekben a jelenségekben törvényszerűséget felfedezni - fűzte hozzá. 

Ugyanakkor a szakember elmondta azt is, hogy jelenleg a helyzet vízügyi szempontból nem kritikus. Ezek az árhullámok gyorsan jönnek és gyorsan mennek, a legtöbb szakaszon pedig már apadás van. 

A vízügyi szolgálat munkatársai fokozott őrszolgálatot látnak el huszonnégy órában, rendkívüli esemény nem történt, rendkívüli beavatkozásra nem volt szükség a Sajó, a Zagyva és a Tarna folyón - hangsúlyozta a szóvivő.

 

ma.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s