h i r d e t é s

AstraZeneca-oltás: hatalmas különbség hatékonyságban az alkalmazástól függően

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

AstraZeneca-oltás: hatalmas különbség hatékonyságban az alkalmazástól függően

2020. november 23. - 15:58

 

Kétféle adagolással tesztelték az AZD1222 vakcinát, melyek közül az egyik jelentősen jobban teljesített a másiknál.

A kép illusztráció! - Forrás: NBC News

A kísérletekben részt vevő önkéntesek egyike sem szenvedett el súlyos megbetegedést vagy került kórházba az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös vakcinakísérletének résztvevői közül.

A kísérleti oltás hatékonysága a két különböző dozírozásban 62, illetve 90 százalékos.

A gyógyszergyár közleményében leírja: a 62 százalékos eredmény azoknál érték el, akik egy hónap különbséggel két teljes adagot kaptak a AZD1222-ből, míg azoknál, akik először fél, majd teljese adagot kaptak egy hónapnyi különbséggel, 90 százalékos hatékonysággal teljesített az oltás. Az eredményeket 131 megbetegedés bekövetkezte után hozták nyilvánosságra. A védettség két héttel a második adag beadását követően alakul ki. Súlyos mellékhatás nem lépett fel használata során.

Az eredményeket két külön kísérletben kapták a kutatók. A COV002 egy vegyes, kettes-hármas fázisú klinikai kísérlet volt, melyet az Egyesült Királyságban végeztek, míg a COV003 egy Brazíliában végzett, hármas fázisú klinikai teszt.

  • A COV002 12 390 önkéntes bevonásával zajlott, egyszeresen vak, randomizált teszt, melynek résztvevői 18 év fölötti egészséges emberek, illetve olyan krónikus betegek, akiknek állapota stabil, de fokozott veszélynek vannak kitéve a koronavírussal való megfertőződés esetén. Placebóként a MenACWY oltást alkalmazták, a gyanús tünetekkel rendelkezőket PCR-teszttel szűrték, illetve heti szűrésekkel figyelték, kialakul-e valakinél fertőzés. Ez a csoport kapott fél, majd később egész adagot.
  • A COV003 10 300 résztvevővel zajlott egyszeresen vak, randomizált teszt, melynek résztvevői 18 év fölötti egészséges emberek, illetve olyan krónikus betegek, akiknek állapota stabil, de fokozott veszélynek vannak kitéve a koronavírussal való megfertőződés esetén. Placebóként a MenACWY oltást alkalmazták első alkalommal, másodjára sóoldatot. A gyanús eseteket itt is PCR-teszttel szűrték, vértesztekkel zajlik az utánkövetés. A csoport tagjai két egész adagot kaptak.

AzAZD1222 csimpánzokban előforduló adenovírus osztódásra képtelen virális vektorát alkalmazza a koronavírus tüskefehérjéjét hordozva. Befecskendezés után a tüskefehérje termelődni kezd, immunválaszt kiváltva.

Az oltás klinikai tesztjei jelenleg is zajlanak az Egyesült Államokban, Japánban, Oroszországban, Dél-Afrikában, Kenyában és latin-amerikai országokban. A tervek közt további európai és ázsiai tesztek is szerepelnek. hatvanezer embert kívánnak bevonni összesen.

Jövőre 3 milliárd adagot gyártanának a vakcinából, melyet 2-8 fokos hőmérsékleten fél évig lehet eltartani, az engedélyeztetési folyamatba azonnal belevágnak. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s