h i r d e t é s

Az ál-Klicsko felhívta Karácsony Gergelyt is

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az ál-Klicsko felhívta Karácsony Gergelyt is

2022. június 26. - 06:06

Korábban a berlini polgármesterről derült ki, hogy 15 percig beszélgetett egy férfival, aki Vitalij Klicsko kijevi polgármesternek adta ki magát.

Karácsony Gergely főpolgármester - Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

A beszélgetés során azonban előkerült több olyan kérdés is, amely gyanús volt, később be is igazolódott, hogy úgynevezett deepfake-videóhívásról.

Karácsony Gergely szombat este arról írt a Facebook-on, hogy a „közelmúltban berlini, madridi, és bécsi főpolgármester kollégáimhoz hasonlóan engem is felhívott Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester – pontosabban valaki, aki pontosan úgy nézett ki és beszélt, mint ő. Mivel a videohívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra.”

A beszélgetés aztán egyre furább fordulatokat vett: „Noha a hívás nagy részében releváns, az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos beszélgetés folyt, a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejeztem.”

Végül azt írta Karácsony Gergely: „Kollégáim kijevi főpolgármesteri hivatallal folytatott egyeztetését követően megerősítésre került, hogy csalás történt. Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit. Az igazi Vitalij Klicskóval pedig hamarosan videóhívás keretében egyeztetek.” (24.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky