h i r d e t é s

Az állam nem felelős az egykori állami cégért: nem kapnak pénzt a malévosok

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az állam nem felelős az egykori állami cégért: nem kapnak pénzt a malévosok

2018. október 24. - 15:32

 

A Malév 2012 februári csődje óta nagyjából 800 egykori dolgozó vár arra, hogy megkapja elmaradt munkabérét vagy végkielégítését. - írja a 24.hu.

Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Kúria döntése szerint a magyar állam nem felelős a légitársaság csődjéért, tehát nem kell kifizetnie az egykori munkavállalók elmaradt bérét

— tudta meg a Népszava.

A lap szerint a dolgozók teljes követelése költségvetési szempontból nem nagy összeg, 4,5 milliárd forint, az állam mégsem fizette ki azt az alkalmazottaknak. Pedig a Malév több mint 95 százaléka állami tulajdonban volt. A Bérgarancia alapból minden dolgozó kapott nagyjából 1,5 millió forintot, a behajtott tartozásokból pedig még további összegeket, de sok esetben még így sem érték el a kifizetett pénzek a követelések 30-50 százalékát.

A Kúria indoklása szerint

a Malév felszámoláshoz vezető veszteséges gazdálkodást nem az állam befolyásoló magatartása és a megfelelő intézkedések elmulasztása okozta.

Illetve: nem minősíthető tartósan hátrányos üzletpolitikának az, hogy intézkedései, üzleti tervei, stratégiai döntései részben vagy egészben eredménytelennek bizonyultak.

A  kormánynak jól jött a Kúria ítélete, ha ugyanis másként dönt a testület, akkor nemcsak a dolgozók követelései kaphattak volna zöld jelzést, hanem a cégek is: mintegy háromezer hitelező 175 milliárd forintot követel.

24.hu


 

h i r d e t é s