h i r d e t é s

Az anesztézia világnapja alkalmából a kulisszák mögé engedik a lakosságot a PTE altatóorvosai

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az anesztézia világnapja alkalmából a kulisszák mögé engedik a lakosságot a PTE altatóorvosai

2019. október 15. - 13:03

 

„Álomutazás” címmel a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Pécs város lakosságának nyílt napot szervez október 20-án 9 és 15 óra között. 

Illusztráció: MTI Fotó: Ujvári Sándor

A nap során az intézet orvosainak és asszisztenseinek munkáját szeretnék bemutatni, úgy, ahogy amúgy nem láthatják a betegek, látogatók. Az altatás leginkább a háttérben zajlik, mégis nélkülözhetetlen a műtétek elvégzéséhez. Az intézet munkatársai biztosítják a műtét során a betegeknek az érzéstelenséget, a fájdalommentességet.

A műtét előtt, az altatás előtti vizsgálattal a betegek számos paraméterét áttekintve szinte szűrőként működnek az itt dolgozó szakemberek: nagyon sok esetben vesznek észre olyan kórképeket, melyek további terápiát igényelnek. 

Az a cél, hogy a műtét körüli időszakban minden a legbiztonságosabb legyen. A nap során olyan kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők, melyek gyakran elhangzanak, vagy legalábbis felmerülnek a betegekben: „biztosan felébredek-e majd?”, „biztosan nem érzek-e semmit?”. 

A napot szándékosan időzítik az Anesztézia világnapja – október 16-a – utáni vasárnapra, hogy a munkájukat bemutassák. A program során rövid előadáson lehet részt venni, amit egy bemutatóval kötnek egybe, az eszközöket közelebbről is megismerhetik a résztvevők, sőt, lehetőség nyílik egy műtő megtekintésére is. 

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A reggeli első csoportba gyermekek és szüleik jelentkezését várják, míg a későbbi időpontra a 14 éven felüliekét. Regisztrálni a kk.pte.hu/alomutazas-regisztracio oldalon lehet.


 

h i r d e t é s