h i r d e t é s

Az autóhitel feltételei: ki veheti igénybe?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az autóhitel feltételei: ki veheti igénybe?

2023. szeptember 27. - 08:34

Álmaink autójának a megszerzése ma már könnyebben megoldható, mint azt elsőre gondolnánk. Ott van például az autóhitel, ami alatt ma már sokkal inkább az autólízinget és a személyi kölcsönt értjük. A legtöbb esetben előbbi az előnyösebb, de bizonyos helyzetekben az utóbbi is lehet jó választás.

Forrás: lizingo.hu

Mire kell figyelni az igénylés során?

Ma már olyan konstrukciókkal is találkozhatunk, amelyek segítségével már 1-2 nap alatt is megvásárolhatjuk a kiszemelt járművet. Az autólízing ezért is közkedvelt választás, ami a Lizingo.hu oldalán is könnyedén elintézhető. Tudni kell ehhez azt, hogy a bankok legfőbb bevétele a hitelek kamatából származik. Ideális körülmények között ez azt jelenti, hogy a vállalat célja az, hogy minél nagyobb és több hitelt helyezzenek ki olyan ügyfeleknek, akik pontosan fizetnek.

Itt a fő hangsúly azon van, hogy “pontosan fizető ügyfél”. Ezt úgy határozza meg a bank, hogy mindenkinek át kell esni egy elbírálási folyamaton, ahol megvizsgálják, hogy milyen az ügyfél hitelképessége és az ügylet mögött lévő fedezet. Általában az vehet fel autóhitelt, akinek megfelelő a hitelképessége és a szükséges önerővel is rendelkezik. A jóváhagyás ebben az esetben szinte garantált. Ha a kettő közül valamelyik erősebb az elvártnál, akkor még az is belefér, ha a másik egy kicsit gyengélkedik.

Természetesen különbséget kell tenni az autólízing és a személyi kölcsön között. A lízing esetében a fedezetet maga az autó jelenti, valamint a befizetett önerő. Személyi kölcsönnél az autó és az önerő sem jelenik meg fedezetként. Itt csak az ügyfél hitelképességére hagyatkoznak a bankok. Ezért is van az, hogy csak azok kapnak olyan magas összegű személyi kölcsönt, ami egy nagyobb értékű autó megvásárlásához elég, akik kimagasló hitelképességgel rendelkeznek.

Az autólízing sokkal rugalmasabb

Sok esetben választják ezt a megoldást, pláne akkor, ha a személyi kölcsön, mint opció nem elérhető. Az autólízing összege 1 és 100 millió forint között lehet. Több már meglévő hitel mellett is lehet igényelni.

Ha cégünk van, vagy vállalkozói jövedelemmel rendelkezünk, akkor is választhatjuk ezt a konstrukciót. Ha készpénzben kapjuk a fizetésünket, rövid a munkaviszonyunk, külföldön dolgozunk vagy minimálbérre vagyunk bejelentve, az autólízing ilyenkor is elérhető lehet.

Önerő és rendszeres, igazolt jövedelem

Az egyik kulcskérdés általában az önerő mértéke. Hivatalosan a minimum elvárás a vételár 20%-a. Általánosabb azonban, hogy a bankok 30%-os önerőt várnak el. Arra is oda kell figyelni, hogy ezt az önerőt személyi kölcsönből nem lehet fedezni és egyáltalán nem is javasolt.

A hitelbírálat egyik fontos része a jövedelem vizsgálata. Vizsgálják a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót (a nettó jövedelem 50%-áig terjedhet az összes meglévő és a most felvenni kívánt törlesztőrészletek összege). Emellett igazolni kell, hogy rendszeres a jövedelem. Ma már könnyedén igényelhető az autóhitel, a folyamat pedig nagyon gyors és egyszerű.