h i r d e t é s

Az egójánál fogta meg a kormányt az O1G kampány és a Fidesz tehetetlen ellene

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Az egójánál fogta meg a kormányt az O1G kampány és a Fidesz tehetetlen ellene

2019. január 10. - 06:49

 

Olyan pillanatban áll ki a sajtó elé Orbán Viktor, amikor egyszerre kénytelen magyarázkodni a túlóratörvény, a tüntetések és a menza menüje miatt is. A szokatlan megjelenés annál is furcsább, mivel a Fidesz jó ideje csak saját szavazóinak kommunikál.

Guy Verhofstadt kiposztolta, hogy O1G - Forrás: hirpatak.hu

A kormányközeli Origo szerint hagyományteremtő céllal, Donald Trump és Vlagyimir Putyin nyomdokaiba lépve tart évindító sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtt, de nagy kérdés, vajon akkor is kiállna-e Orbán a sajtó elé, ha épp nem lenne a jelenlegi, kellemetlen helyzetben a Fidesz. A párt magyarázkodni kénytelen a túlóratörvény, a tüntetések és a menza menüje miatt is. - írja a hvg.hu

Utóbbi miatt maga a Miniszterelnökség adott ki közleményt, magyarázva azt, hogy lehet 300 forint egy leves és 260 forint a somlói galuska ott, ahol a Gundel főz.

A tárca tiltakozott a kettős mérce ellen, hiszen az ellenzéki képviselők lényegében ugyanannyiért esznek, mint a Karmelita épület menzáján étkező Miniszterelnök, az ellen viszont soha sem tiltakoztak.

Ami furcsa volt, hogy Gyurcsány Ferenc volt minisztere, Kóka János is előbb védte meg a menza árait, mint maga a Fidesz sajtóosztálya, amely csak szerdán kora délután, egy DK-s akcióra reagálva tette meg ezt. A túlóratörvény miatt - de leginkább a kormány ellen - tüntetők új kitörési pontot találtak:

betámadták a Gundelt,

az étterem előtt tüntetés is lesz.

A Political Capital ügyvezető igazgatója, Krekó Péter december végén, a nagy tüntetések után azt mondta, pár napig zavart okozott a Fidesznél és médiájánál az ellenzék parlamenti akciója és a tüntetéshullám, ezért is reagált egyszerre hisztérikusan, és próbálta közben bagatellizálni is a párt azokat. Krekó szerint

az Orbán-kormány kommunikációja annak ellenére nem kezelte jól a helyzetet, hogy az újabb kétharmados győzelmet hozó választások után pár hónappal nem kellene pár néhány ezres tüntetésnek zavart okoznia.

A korlátlan hatalom érzéséhez párosuló arrogancia nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy idáig fajultak az események, az MTVA székházban ellenzéki képviselők ellen erőszakot alkalmaztak. Az arrogancia a Fidesz legsebezhetőbb pontja, szükségtelenül túlreagálnak bizonyos ügyeket, holott a társadalmi támogatottságuk és a rendszer stabilitása alapján ez szükségtelen volna – mondta Krekó.

Olyan szinten vesztik el a kapcsolatot a valósággal, hogy az még galibákat fog okozni

Erdélyi "Superman" Zsolt kommunikációs szakember szerint a kormány valójában nem védekezik, a másik oldal felé legalábbis biztos hogy nem.

A Fidesz tisztában van azzal, hogy most az általa létrehozott polgárháborús szembenállás van az országban, ahol a fideszes szavazók állnak szemben mindenki mással. Erdélyi szerint a Fidesz 10 éve nem tett egy gesztust sem a nem rá szavazóknak, azt az oldalt nem tudja, de nem is akarja meggyőzni.

Semmi mást nem csinál, mint a saját szavazóinak kommunikál, akik viszont egyre több mindent el is hisznek neki.

Egy érdekes pszichológiai helyzetről szól a Fidesz kommunikációja: a saját szavazóikat is bosszanthatja egy-két dolog, ám ők nem nagyon akarnak szembesülni a saját rossz döntésükkel. "A Fidesz nekik kommunikál azzal, hogy nevetségesnek mutatja be az ellenzéket és akcióit, illetve cinikus és arrogáns módon céltáblává teszi őket.”

Ezzel azt erősítik, hogy „ezeknek” biztosan nincs igazuk, hiszen „rongyemberek.” Ezzel a fideszes szavazó megnyugszik, a lényeg, hogy a Fidesz győzzön. Ideig-óráig ezzel tompítani is lehet a helyzetet. Erdélyi szerint tehát

a Fidesz nem védekezik, helyette kiszolgálja azt a szavazói igényt, hogy semmilyen formában ne kelljen szembesülniük a szavazatokkal létrehozott társadalmi, gazdasági és jogi konfliktusok felelősségével.

A szakember szerint ez a rövidtávú kommunikáció önmagában nem vezet sehova, azt pedig "kíváncsian várja", mit mond Orbán arról, hogy ő sokkal kisebb adagokat eszik a menzán.

A helyesírási hibáktól hemzsegő Gundel-étlap kiadásából is látszik,

a Fidesz kommunikátorai olyan szinten kezdik elveszíteni a kapcsolatot a valósággal és a társadalommal, hogy az még galibákat fog okozni.

Ennyi pénzből lehetne boldog ország is

A Fidesznek évek óta nincs más üzenete a migránsozáson és sorosozáson kívül, a tüntetések mögé is Soros Györgyöt és az ő katonáit látják. Ez nem is változik Erdélyi szerint az EP-választási kampány végéig. A szakember azt mondja, annyi pénzből, amennyit a Fidesz kommunikációra költ, azt is el tudná hitetni, hogy a BMW-sek is indexelnek, hogy a Föld banán alakú, ám ennyi erővel ez lehetne egy kényelmes, boldog ország is.

Míg a Fidesz "minden lehetséges felületen kommunikál”, addig az ellenzéki politikusok - élükön Szél Bernadettel és Gyurcsány Ferenccel - azt képzelik, sokkal jobban értenek a kommunikációhoz és a mémekhez mint azok, akiknek ez a szakmája, holott ez egyáltalán nem így van - mondja.

Ma már nevetségesnek tartja, ha egy politikus odaláncolja magát valahova tiltakozásul. Szerinte igenis eredménnyel lehetne szembesíteni a Fideszt azzal, hogy náluk elfogy a pénz, ami a barátoknál landol. „Ez egy olyan egyszerű üzenet, hogy a Fidesz-szavazók sem tudják megkontrázni.”

Régóta van zavar

Meglátása szerint a Fidesz kommunikációja nem a túlóratörvény idején, hanem már előtte, októberben összezavarodott, mikor Orbán csatáinak az lett a vége, hogy a NATO szólt, a luxusjeteket nem számolhatják el katonai beruházásnak, egyes multiktól pedig megérkezhetett a jelzés: szeretnének "költséghatékonyabban kizsákmányolni". Erdélyi szerint azért télen módosították a törvényt, mert azzal számoltak, télen kevésbé tüntetnek az emberek.

A túlóratörvényre adott kormányzati magyarázatok - például hogy így többet lehet majd keresni - Erdélyi szerint szintén a saját szavazóknak szól. Úgy véli, jellemzően nem a fideszes szavazók dolgoznak multiknál. Ez egy érdekes felvetés, de egyelőre nem tudtuk igazolni: beszéltünk Závecz Tiborral, a Závecz Research vezetőjével, aki azt mondta, ilyen részletes adatai nincsenek, annyi mondható csak el, hogy a Fidesznek magasabb a támogatottsága a közalkalmazotti, állami tisztviselők, dolgozók körében, ám ebből ilyen következtetést nem lehet levonni.

Az egójánál elkapott kormány tehetetlen

Az arrogáns kormányt az egójánál lehet bosszantani, az O1G-vel pont ezt teszik

mondja Erdélyi, amit annyira erős jelképnek tart, mint a sárgamellényes francia tüntetőket. A politikai kampányokat is levezénylő szakember az elmúlt 10 évben nem látott ilyen spontán, vicces és a "miniszterelnök urat minden bizonnyal bosszantó" elemet a politikában, ami szerinte az ellenzék számára kezd olyan magas labda lenni, hogy azt már nem éri fel.

A Fidesz ez ellen sehogy sem tud küzdeni: minél jobban küzd, annál jobban előjön - mondja Erdélyi. Ugyanez a véleménye a "Budai Simicska" Facebook oldal szerkesztőjének, aki annak idején elkezdte pörgetni az O1G szimbólumot, ám még nem akarja felfedni kilétét. Annyit elárult, régen ő is fideszes volt. Szerinte ha az O1G ellen megpróbálna küzdeni a Fidesz, azzal

a show részévé válva a saját tekintélyt rombolná le egy tekintélyelvre épülő rendszerben. Olyan lenne mint a rendőr, amelyik bemegy a cirkuszba és megpofozza a bohócot.

Nem véletlen, hogy a Fidesz a Kutyapártot nem támadta a kampányban: „ha az ilyen vicceket támadják, magukból csinálnak hülyét.”

Az Orbán 1 Géniusz nem megfejtés

Vannak ugyan próbálkozások az O1G fölülírására: a devizakárosultakat képviselő párt például egy ellenreakciós mozgalmat hozott létre felülve az O1G sikerére, a Fidelitas pedig rövid ideig megpróbálta eladni, hogy ez az Orbán 1 Géniusz rövidítése, de nem járt sikerrel.

Aki tudja, mi ez, képen röhögi őket – mondja. Szerinte a Fidesz most arra vár, hogy ez az egész elüljön. A kérdés, hogy mi lesz ebből: "Most ugyan nagy a hype, mindenhol ezt posztolják, beletapossák a hóba, ám a kitalálója szerint a választások felé közeledve derül ki, mennyire fullad ki vagy válik komollyá a történet."

Ha tudatosan építve tovább lehet vinni ezt a szimbólumot, egy olyasfajta békés, civil ellenállási mozgalom is kialakulhat belőle, mint amilyen Milosevic idején Szerbiában az Otpor (Ellenállás) volt – mondja. A kormánnyal kritikus, de az ellenzéki pártokkal sem feltétlenül szimpatizáló, tenni akaró civileknek megadhatja az egységet, a fideszeseknek pedig megmutathatja, hogy „van élet a Mátrixon kívül is.”

Erdélyi szerint akkor lehet fordulópontot elérni, ha ellenzéki oldalon mindenki "ugyanazt pörgeti", nem összevissza kommunikál. A Fidesz jelenlegi kommunikációs zavarának a vége pedig ugyanaz lehet, mint eddig: összeszedik magukat, kitalálnak valami nagy dolgot, miközben az ellenzék még mindig saját magát ünnepli munka helyett, így aztán minden visszaáll a csendes rendbe.

Veszélyben Orbán álma?

A szedett-vedett ellenzéki egység változást is hozhat. Török Gábor politikai elemző a 24.hu-nak adott interjúban arról beszélt, a tüntetésektől ugyan nem változik meg semmi a magyar politikában, "nem bukik meg holnap Orbán Viktor, és jó ideig nem lesz vége a sajátos királyságának", hosszú távot nézve viszont jelentős változások következhetnek be,

vége lehet a 2010 után kiépített centrális erőtérnek.

Török azt mondja, ha az ellenzéki együttműködés tartós lesz, visszatérhet a korábbi kétosztatúság a magyar politikába. "Tagadhatatlanul változás, hogy az eddig együttműködésre képtelen ellenzékiek helyén együttműködő pártok, politikai szereplők jelentek meg. Már az őszi önkormányzati választás szempontjából is komoly jelentősége van ennek, 2022-re pedig még inkább igaz ez." (hvg.hu)


 

h i r d e t é s