fbpx Az Elios a drágább ajánlattal vitte a jászberényi tendert | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az Elios a drágább ajánlattal vitte a jászberényi tendert

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Elios a drágább ajánlattal vitte a jászberényi tendert

2018. február 21. - 19:56

 

Első körben egyedül indult, de a pályázati kiírás még Lázáréknál is kiverte a biztosítékot. - írja a nepszava.hu.

Jászberény. Forrás: new2.jttv.hu

Egyharmaddal olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását az SAG Hungária Kft., mint az Elios. Az önkormányzat mégis Tiborcz István egykori cégének adta a feladatot. A vesztes később alvállalkozóként tűnt fel a cég mellett

- értesült a 24.hu. 

A 24.hu birtokába került jelentésből az derült ki, hogy Tiborcz István egykori cége 35 pályázaton összesen 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint támogatást nyert el, amit a szabálytalanságok miatt most visszakérhet az unió.

Mint annyi helyen, Jászberényben is a Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a tulajdonában álló Sistrade Kft. készítette el az energetikai tanulmányt az önkormányzat számára a pályázat előkészítése során. Az egyik dokumentumot maga Puskás András Sistrade-ügyvezető szignálta. A közbeszerzési tanácsadást az Anpast Europrojekt Kft. végezte. 

Első körben egyedül indult, de a pályázati kiírás még a Lázár János vezette kancelláriánál is kiverte a biztosítékot. Versenykorlátozó, indokolatlanul szűkíti a versenyt – ezzel dobta vissza a közbeszerzést a Miniszterelnökség, amint azt a Direkt36 megírta 2015-ben.

Jászberényben a javított közbeszerzést 2015. május 15-én írták ki, és június 1-jéig lehetett ajánlatot benyújtani. (Ez nagyon rövid idő egy jól összerakott ajánlat benyújtásához.)

Az önkormányzat a Miniszterelnökség kérésének eleget tett, mérsékelte az előírt referenciát, ha nem is vitte túlzásba a lefaragást. Az új kiírás szerint a pályázóknak egy 220 millió forintos közvilágítási projektet kellett felmutatniuk, amelynek során legalább kétezer LED-lámpát szereltek fel, valamint az indulást megelőző két évből 220 millió forint, közbeszerzésből származó bevételt évente.

Az OLAF-vizsgálók ugyanakkor nehezen felfogható kavarásra bukkantak a lámpák árazása körül. A hazai lámpanagyhatalom, a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is. Ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a Tungsram-Schréder (Zrt.)-től, 238 millió forintért. Vagyis a Tungsram-Schréder (Zrt.) 90 millió forinttal drágábban lett volna hajlandó szállítani a lámpát a konkurenciának, mint az Eliosnak.

A teljes cikket itt olvashatja. 

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s