fbpx Az elvadult pagony | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az elvadult pagony

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az elvadult pagony

2021. október 15. - 07:26

 

Avagy egy baloldali szavazó dilemmái.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Kezdődött azzal a nem kevés fejtörést okozó döntéssel, hogy helyeselhetem-e baloldali pártok összefogását a Jobbikkal, a Nagy Zhora legyőzése érdekében? Azaz, Lenin után szabadon: szentesíti-e a cél az eszközt?

Lenyeltem. Mert a baloldal egyedül nem győzheti le.

Hogyan viszonyuljak ahhoz, hogy a DK belső előválasztási paktumot kötött a Jobbikkal?

Köszöntem, kizárólag belharci taktikaként is, elvi alapon elutasítottam.

Kit támogassak az előválasztáson?

Az első fordulót kihagytam. A képviselő-jelölt, akit alkalamasnak láttam biztos befutó volt nélkülem is, miniszterelnök-jelöltre nem akartam szavazni, mert Dobrevvel és Karácsonnyal szemben is voltak fenntartásaim, a többi induló pedig számomra elfogadhatatlan volt.

Nekem lényegileg mindegy volt, hogy Dobrev vagy Karácsony, bár Dobrevet jobb híján alkalmasnak, Karácsonyt végső soron alkalmatlan jelöltnek láttam erre a posztra. De a személye (akár Dobrevé) legalább tisztességes működés ígéretét hordozta. Akkor még.

Új helyzet állt elő az első forduló után: a baloldali, illetve amint nemsokára kiderült, az annak maszkírozott jelölt együtt megkapta a szavazatok kétharmadát, két jobboldali jelölt kiesett, a harmadik – meglepetésre – befutott.

(Gyanítom, hogy e meglepetést zömmel az okozta, hogy a média és a pártok is csak Budapestre figyelnek. Meg tán besegített a Fidesz.)

Hurrá, nyaralunk! Vagy mégsem? Karácsony pártütése (nevezzük nyugodtan árulásnak) felborította az előzetes számításokat.

Szélsőjobboldali jelölt fog szélsőjobboldali miniszterelnökkel csatázni? Az szép világ lesz!

Marad Dobrev. Egyrészt emiatt. Másrészt a rémületes jelenség láttán:

Márki-Zay, Karácsony segítségével három nap alatt lövészárokkal szabdalt tereppé változtatta az ellenzék hepe-hupás talaját.

Ugyanúgy, mint Orbán az országot. És ugyanolyan sikerrel.

A lövészárokba pedig beterelték az ellenzéki szavazókat. Csak most egymásra lőnek!

Pontosabban az egyik megpróbál higgadtan, észérvekkel, méltósággal reagálni a másik agresszív, ordenáré, hazug, rágalmazó, mocskolódó fellépésével szemben.

Ami, ismerve honi viszonyainkat, feltehetően kevés lesz! Itt a józan észre nem nagyon hallgatnak az emberek! Inkább a felkorbácsolt indulatokra.

Magyar György józan, okos hangja pedig elvész a hangzavarban.

És a DK-t be is kerítették, ki is közösítették.

Márki-Zay mellé állt Karácsony, a Momentum, most, kissé késve, három nappal korábbi semleges álláspontját megváltoztatva (hogyan lehet semleges egy baloldali párt ilyen ügyben?) az MSZP is, mely párt hívei végre elgondolkozhatnának azon, meddig támogatnak egy elvtelen, önérdekű, az erősebbhez dörgölőző pártot, melynek semleges álláspontja ebben az ügyben kutya füle volt ahhoz az elvtelenséghez mérten, amit e második döntéssel felvállaltak!

Futnak a "befektetésük" (Karácsony) után? Hiába! Ő már mezt váltott!

Azért, mert gyűlölik a DK-t és ez mindent felülír?

Jó helyeket akarnak az új vezír stábjában, mert úgy gondolják, ő fog nyerni?

Márki-Zay pedig mindenesetre kiaknázza az MSZP döntését.

Most, hogy a jobboldali hívei már nyilván leszavaztak, az MSZP-szavazók megpuhítása érdekében hirtelen "baloldali programot lát szükségesnek"! Márki-Zay!

Az MSZP elnöksége be fogja nyelni? Elhiszi? És saját győzelmeként fogja értékelni? Képesek rá!

És ami ennél is fontosabb: a szavazóik ráugranak az új "mi fiúnkra"?

Jakab és az LMP semleges. A DK-t csak néhány Párbeszédes támogatja. (Minden tiszteletem! De ki lesznek rúgva.)

És néhány MSZP-s polgármester, akik vagy szuverének, vagy nem találták ki időben, hogyan fog dönteni három nap múlva a mélyen tisztel elnökségük.

Már csak ezért is Dobrev! Az ember eleve a vadászok által meghajszolt, körbekerített vaddal érez együtt. Hát még ilyenkor.

Azért ne feledjük a lényeget! A lényeg pedig nem az, hogy itt, most ki győz! A lényeg az, hogy tavasszal a százhat egyéni választókerületben ki győz! Orbán vagy az ellenzék!

Csakhogy: lesz még ellenzék? Mert az új módi, amit Márki-Zay most itt piacra dobott, el fogja riasztani a tisztességes szavazókat, különösen, ha folytatja. Akár nyertesként, akár vesztesként. Márpedig nyilván folytani fogja. Megpróbálja majd szétverni, vagy befolyása alá vonni a többi pártot.

A DK-t leszámítva valószínüleg sikerrel. Tűzszünet nem lesz.

A mérsékelt, higgadt ellenzéki szavazók szokás szerint kisebbségbe kerülnek. Ezúttal a saját térfelükön. Orbánt leváltani akaró szavazók helyett egymás pusztításába feledkezett pártoskodók, plusz egy szélsőjobboldali kihívó, egy szélsőjobboldali miniszterelnökkel és az őt támogató csőcselékkel szemben: nem választék.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s