h i r d e t é s

Az emberi élet értéke forintban nem fejezhető ki

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az emberi élet értéke forintban nem fejezhető ki

2019. július 06. - 08:26

 

Nemrégen egy fórumon vettem részt, ahol az egészségügyről volt szó.

Vizsgálatra váró betegek egy kórházban - a kép illusztráció! - MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Többen beszéltek arról, hogy a magyar egészségügyről egy dolog biztosan nem állítható: hogy esélyegyenlőséget kínál a lakosságnak, vagyis mindenki számára hozzáférhető, azonos minőségű és ingyenes ellátást nyújt.Nincs esélyegyenlőség, mert ha valahol ma az ingyenes ellátás magas színvonalú, akkor biztos, hogy nem mindenki számára hozzáférhető, ha pedig ingyenbárkinek elérhető, akkor nem jó színvonalú, és végül, ha magas szintű és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem ingyenes.

Elmondták, Hajdú-Bihar megyében az anyagi egyenlőtlenség már abban megmutatkozik, hogy a legszegényebbek nem tudnak elutazni a szakrendelőbe vagy kórházba, nem tudják kiváltani a gyógyszereiket. A megyében élő nagyszámú roma lakosság egészségügyi ellátása pedig, minden csak nem "ellátás". Az egyik hozzászóló úgy fogalmazott " úgy látszik, a kormány számára a legolcsóbb a halott beteg, bármilyen borzalmasan is hangzik. Nem engedhetjük, hogy a méltóságos urak packázzanak az életünkkel."

A megyében élő rokkantak képviselője elmondta, hogy a jelenlegi hatalom embertelen módon bánt a rokkantakkal. Saját kálváriáját említve elmondta, hogy ugyan száz százalékos munkaképtelen, a Fidesz kormány mégis a felére csökkentette az rokkant nyugdíjának az összegét. Ez az éhen haláshoz sok, a tisztességes élethez kevés.

Szinte minden hozzászóló emelt hangon beszélt az egészségügyi intézményben tapasztalt hiányosságokról, hogy nincs wc papír, nincs gyógyszer, a megyében is hosszú várólistákról. Úgy fogalmaztak, hogy a lista végén állóknak szinte esélyük sincs a gyógyulásra, hiszen ha meg is élik mire rájuk kerül a sor, a betegségük már előrehaladott állapotban lehet. Ez az egészségügy irányítóit ma egyáltalán nem érdekli. Kvótákban, és nem emberi életekben gondolkodnak. Irodájukban ülve, érzelmektől mentesen döntenek így emberi sorsokról, emberi életekről.

A Fidesz számára úgy tűnik nincs az emberi életnek értéke. Stadionokra, a felcsúti kisvasútra, az MNB alapítványaiból a csókosoknak zsákban öntött százmilliárdokból rendbe lehetne tenni az egészségügyet, tisztességes béreket lehetne biztosítani az ott dolgozók számára.

A Hajdú-Bihar megyében élők egy jobb egészségügyet, emberközpontú betegellátást szeretnének. Ne a kvótáktól függjön egy élet. Az emberi élet értéke forintban nem fejezhető ki.


 

h i r d e t é s