h i r d e t é s

Az érettségi-botrány újabb felvonása

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az érettségi-botrány újabb felvonása

2019. május 10. - 08:11

 

2005 óta, vagyis a kétszintű érettségi rendszer bevezetése óta nem telt el úgy tanév, hogy valami működési zavar ne lépett volna fel. Nehéz nem arra gondolni, hogy a rég sokkal jobb volt. Pedig mi sem állhatna ennél távolabb. A korábbi forma túlnyomóan a lexikális tudásra építő módszertan meglehetősen pontatlan felmérése volt.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A változás elkerülhetetlen volt, márpedig az oktatás, különösen a magyar oktatás nehezen viseli a legapróbb változásokat. Van azonban egy angol kifejezés, amire érdemes különös figyelmet fordítani.

That’s the way we’ve always done it.

„Mindig így csináltuk.” Márpedig akár csak az üzlet, az oktatás is meg szokta sínyleni, a tespedést.

A magyar helyzet annál is súlyosabb, lényegében csapdába estünk Brezsnyev pangásról szóló beszédében. 1930 óta – Szentgyörgyi Albert figyelmeztetése dacára – a módszertan mit sem változott.

Így aztán az, hogy az internet korában az érettségi tételek kiszivároghatnak sokkal inkább tekinthető a vizsgáért felelős intézmények súlyos gondatlanságának, mintsem az Európa szerte bevált módszer hibájának.

A kiszivárgott történelem tételek, a diákok által szokatlanul nehéznek ítélt matematikavizsga, csak bevezető ebben a dologban.

Egy érettségiztető magániskola pénteken jött rá, hogy már október elején megszűnt az az oktatási intézmény, ahonnan ők még januárban felnőtt tanulókat vettek át, emiatt huszonnyolcan nem is érettségizhetnek most. A visszavont engedélyű iskola korábban biztonsági őrök és vadászvizsgára készülők képzésével foglalkozott.

„Rászálltak a magániskolákra, csak senki nem meri kimondani”

– védekezett kérdésünkre Petró András, annak az Operando magániskolának a fenntartója, amelyiknek az engedélyét tavaly októberben visszavonta a Békés Megyei Kormányhivatal. Petró állítása szerint a döntés után azért kezelték még hónapokig sajátjukként felnőtt tanulóikat, mert nem akarta, hogy azok időtlen időkig elhalasszák az érettségi vizsgáikat. Pedig most pont azért nem érettségizhettek az érintettek, mert az Operando hibázhatott. Az októberi engedélymegvonás után ugyanis még jegyeket osztott a diákoknak, és csak januárban adta át őket hivatalosan a Pannon Oktatási Központnak, ahol abban a hiszemben vették át a tanulókat, hogy hozzájuk lezárt félévvel érkeztek. Csak az érettségi első napja előtti hétvégén, nem hivatalos úton derült ki, hogy a néhány hónapos "üresjárat" miatt lőttek az érettséginek, mert az átvett diákok nem rendelkeznek szabályosan lezárt félévvel. /hvg/

Huszonnyolc diák nem tehet vizsgát, azért, mert a rendszerbe úgy nyúltak bele minden bizonnyal kormányközeli kezek, hogy visszaszorítsák a végzettséget szerzők számát. Miért? A legdiplomatikusabb elméletünk szerint is a potenciális versenyképes tudású munkaerő visszaszorítása.


 

h i r d e t é s