h i r d e t é s

Az érzelmi intelligencia lehet a siker kulcsa

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az érzelmi intelligencia lehet a siker kulcsa

2018. október 24. - 16:03

 

Az EQ-Nap tanulságai.

Forrás: EQ Sexy Facebook oldala

Október közepén tartották az idei EQ Napot, ahol a sztárvendégek és a Kósa Erika Akadémia előadói az érzelmi intelligencia fontosságáról és életünkre gyakorolt hatásáról beszéltek. A rendezvényen kiderült, hogy az IQ önmagában még nem elég a sikerhez, az érzelmi intelligencia nagyobb szerepet játszik annak elérésében.

Ha az érzelmi intelligenciát górcső alá vesszük, akkor gyorsan eljutunk az érzelmi autonómiához. Ez a fogalom első olvasatra elvontnak tűnhet. Mégis hogyan képes egy közösségben lévő ember érzelmileg független lenni? A választ Király Gábor, az EQ vs Sport szekció sztárkapus vendége adta meg a kérdésre Várkonyi Andreával folytatott beszélgetése során. Gábor egy könnyen értelmezhető és valós tapasztalatot osztott meg a jelenlévőkkel. Amikor a mérkőzés közben az ellendrukkerek tömege azért szurkol, hogy ő hibát vétsen, muszáj magát kivonnia a környezete befolyása alól és csak saját magára és a játékra koncentrálnia. 

Ez a példa sok mindent megmagyaráz, ha arra gondolunk, hogy mitől lesz valaki kiegyensúlyozott, sikeres az életében, válik jó vezetővé vagy éppen megbízható alkalmazottá. Az eseményen taglalt egyik kutatás eredménye például azt mutatta meg, hogy a köztudatban elterjedt nézetekkel ellentétben, nem az IQ miatt válik valaki sikeressé. A nagyobb érzelmi intelligenciával rendelkezők ugyanis sokkal nagyobb sikereket érnek el, mint azok, akik pusztán kimagasló intelligencia hányadossal rendelkeznek.

Kósa Erika előadása az érzelmi intelligencia és az emberi beszéd kapcsolatát vizsgálta alaposabban. Évmilliók óta jelen vagyunk, míg a beszéd csak körülbelül 50.000 évvel ezelőtt fejlődött ki. Ha közelebbről megnézzük ezt a folyamatot, világossá válik, hogy érzelmeinket sokkal régebb óta hordozzuk magunkkal, mint azt a képességünket, hogy ezeket az érzelmeket szavak formájában kifejezésre juttassuk.

Képesek vagyunk kommunikálni, ebből azonban nem következik, hogy jól is tudunk kommunikálni. Ez különösen akkor szembetűnő, amikor olyan érzésünk van, hogy elbeszélünk egymás mellett vagy hogy ezredjére mondunk el valamit a másiknak, hasztalanul. Ennek okait mutatta be Karaszi Andrea, a Kósa Erika Akadémia előadója.

A Guiness rekorder, Karvai Sándor már a beszélgetés első perceiben megjegyezte milyen jól néz ki Várkonyi Andrea. Sándor és beszélgető partnere, Kurucsai Szabolcs, mindketten látássérültek vagy ahogy a közönség figyelmét is felhívták rá, vakok. Ebből a kijelentésből is érződik az a magas szintű elfogadás és jókedélyűség, amely a közönséget is rabul ejtette. Jelenlétükkel támasztották alá és tolmácsolták legfontosabb mondanivalójukat, miszerint egyenlő esélyekkel szeretnének indulni a munkaerőpiacon.

A pozitív hozzáállás szerepe Náray Tamás előadásában is nagy hangsúlyt kapott. A népszerű divattervező a szeretetteljes alkotás lépéseit és eredményességét magyarázta el a résztvevőknek, ám nem a divat, hanem a festészet kapcsán. Ha egy kép megfestésének felszabadultan és örömmel kezdünk neki, akkor ez a pozitív energia a kép részévé válik. Amikor valaki megpillantja az elkészült művet, ez az energia fog visszaköszönni és kellemes érzésként megjelenni benne. 

A leírtakon túl még megannyi inspiráló gondolat és eszmecsere fogadta az idei EQ Nap résztvevőit. Néhány felismerés talán még most is nehezen önthető szavakba, de az EQ-Sexy mozgalom létrejötte pontosan azt a célt szolgálja, hogy képesek legyünk megérteni saját magunkat és a környezetünkben élőket.


 

h i r d e t é s