h i r d e t é s

Az etalon

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Az etalon

2021. július 17. - 09:13

 

Az etalon mától kezdve számomra a Balatonberény.
Pontosabban – tisztelet a kivételnek – a Balatonberényben nyaralóké.

Lehetne a városi hordák által akármelyik három hónapra lerohant településé, szerte e hazában, de akár külföldön is. A minket Orbánnal egy szinten égető honfitársaink tűrhetetlen viselkedése miatt, melynek jellegzetes teljesítményei voltak: Törőcsik menyasszonyának áruházi lopása Londonban (ennek a "táncolj Törő, menyasszonyod betörő!" rigmus diadalútját köszönhetjük), a Gorenje-forradalom néven elhíresült népmozgalom, a parlamenti díszőrség egyik tisztjének vitézi tette, egy itáliai szobor megmászása részeg (drogos?) állapotban. Vagy, csak úgy! Mert fasza gyerek vagyok én! És nekem mindent szabad!

Balatonberény jelképpé vált.
Szűkebb értelemben a "ha Rómába mész, élj úgy, mint a rómaiak", Josephus Flavius politika kényszerből született döntésének az emberi együttélés egyik főszabályává vált eszméje, átfogó értelemben az emberi együttélés minimális normáinak felrúgása, elvetése, lomtárba hajítása miatt.

De, mi történt? Balatonberény polgármestere harapófogóba került.
Az itt nyaralók megbombázták a polgármesteri hivatalt, felháborodva panaszolták, hogy reggel hatkor harangoznak a faluban, és ezért nem tudnak aludni! Meg aztán, ez a fránya kakaskukorékolás!
Fölháborító! Nem hagynak aludni, holott hajnalig mulatunk, üvölt a zene, részeg röhögés teríti be a falut, melynek lakói egyébként reggelente dolgozni mennek. Szemét, kosz, hányadék az utcákon.

Hogy képzelik az őslakosok? Miénk itt a tér! Mindenki más dögöljön meg! Rorátéra harangszó nélkül is el lehet menni, a kakas meg kussoljon! Vagy vágják le!

A jelenséget: félrelöknek az utcán, a sorban eléd tolakodnak, és még fölháborodnak, ha szóvá teszed, gond nélkül leparkolnak a kapubejáród előtt, miközben tombolva reklamálnak, ha velük történik ugyanez, a közlekedési amorálról, a szabályok, sőt az elemi életösztön diktálta óvatosság teljes elvetéséről nem is beszélve.

Könnyű lenne kizárólag Orbán harmincéves működésének betudni: mindez a most kormányzó elit életfilozófiájának és gyakorlatának pontos leképezése a társadalomban.

Mindent szabad, amit ki tudok brusztolni! Bármi áron! Egy feltétele van: én legyek az erősebb! Semmi és senki más nem számít!

Könnyű lenne és nem igazság nélkül való. A helyzet az, hogy Orbán és a bandája jelentős mértékben vírushordozó ez ügyben.
De a romlás oka általánosabb: a self made man istenítésének világjelenséggé válása, a mindig az erősebb kutya b. elfogadott, követendő figyelmen kívül nem hagyható főszabállyá válása. Amit kapitalizmusnak hívok.

Erre Orbánék csak ráerősítettek az agresszív, "mindent félresöprök, mindenkit porba sújtok", most éppen keresztény és demokrata metódusukkal. A társadalmi szolidaritást a világgyőzelmet aratott kapitalizmus törölte ki a társadalom tudatából.

Hozzá nálunk a harmincéves háború korát idéző bigottságra nevelő kormányzati projektek, most éppen az LMBTQ, illetve általában a civilszervezetek ellen.

Az egykori munkásőr és pártpropagandista (most is ezt műveli) Bencsik András szerint a Sátán uralta el Nyugat-Európát.
A Pesti TV riportere szerint a németországi, belgiumi, hollandiai özönvizeket Isten bocsátotta Nyugat- Európára, a szivárvány jelképének meggyalázása miatt.

Lehet mosolyogni az efféle badarságokon, csikorgatni a fogakat tehetetlen dühünkben, hogy hová süllyednek ezek a bérrabszolgák, és miért nem szakad rájuk az ég!
Lehet Gyuricza úr békés álláspontjára helyezkedni az Ötödik pecsétből: és akkor nem hal meg?
Lehet/ne kaszát, kapát ragadni, és elzavarni végre e vérszívókat.

De az emberek mentalitása végleg megváltozott. A kereszténység, a humanizmus, a reneszánsz, a polgárosodás vékony máza, a szocializmus társadalmi összetartozás-ígérete úgy mállott le a társadalomról, mint a festék a nedves vakolatról.

A polgármester úr a harapófogó szorításában a könnyebb megoldást választotta: a helybeliek ellen döntött, elintézte, hogy reggel nem fognak harangozni.

Értem én! Az Orbán által kifosztott önkormányzatok némelyikének, melyek jelentős turizmussal, idegenforgalommal számolhatnak, ezek a bevételek, az idegenforgalmi adó, az ingatlantulajdonos építményadója jószerivel az egyetlen bevételük. A vendég vásárol, fogyaszt, forgalmi adót fizet és munkát is ad.

Értem én! És mégis rosszul döntött. Jelképes ügyben, messze ható következményekkel.

Mert precedens értékű lesz a jövőre nézve. Most már bármit kérhetnek.
A kakasok kiirtását is. És ki tudja, mit még.
Miközben a járvány harmadik hulláma idején csapatostul menekültek a balatoni településekre a városokból, a polgármesterek kérése ellenére, behurcolva a vírust, lehetetlen ellátási körülményeket előidézve. mert nem zárkóztak be, mint Boccaccio hősei.
Nagy ívben tettek a helybeliekre.

Vajon a helyi lakosság felfogta, hogy a polgármester úr ellenükben a betolakodók pártjára állt?

Egy dolog, hogy igaztalanul, egy blőd, arrogáns, lehetetlen követelésnek engedve.
De fölöslegesen is. Az érv nem állja meg a helyét. A harangszó miatt a nyaralók nem fognak odébb állni, nem adják el a házaikat! Legföljebb petícióznak.

Vajon a következő választáson a polgármester úr be fog futni? Mert ott a lakosság szavaz. A cserben hagyott helybéliek.

Arra nem jönnek rá az emberek, hogy az erősebb kutya nem mindig erősebb. Sokszor csak elhiteti magáról.
Orbán csendben visszavonta a civilszervezeteket vegzáló, éppen két hete bevezetett újabb törvényt Nem kétséges, hogy továbbra is próbálkozni fog. De most csatát vesztett!

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s