h i r d e t é s

Az EU kétmilliárdot ad a magyar iskolagyümölcs és iskolatej programra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az EU kétmilliárdot ad a magyar iskolagyümölcs és iskolatej programra

2019. április 04. - 10:30

 

Európában az iskolások a következő tanévben is tejet, gyümölcsöt és zöldséget kapnak az Európai Unió 250 millió eurós (mintegy 80 milliárd forint) programjának köszönhetően, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a gyermekek körében egészséges táplálkozási szokások honosodjanak meg - közölte az Európai Bizottság. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI

A 2019-2020-as tanévben uniós szinten 145 millió euró áll majd rendelkezésre gyümölcsökre és zöldségekre, 105 millió euró pedig tejre és egyéb tejtermékekre - írta az MTI.

Magyarországon az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-programot 3,73 millió euróval (közel 1200 millió forint), az iskolatejprogramot pedig 1,95 millió euróval (mintegy 625 millió forint) támogatja az EU, ami a 28 EU-tagállam viszonylatában a 9. és a 12. legmagasabb összeg.

A kezdeményezés keretében gyümölcsöt, zöldséget és tejet osztanak az iskolákban, és célzott oktatási programok indulnak, melyek a helyes táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet, és a diákokat megismertetik az élelmiszer-termelés folyamatával.

A gyermekek részére kiosztásra váró termékek kiválasztása egészségi és környezeti megfontolásokat, a szezonalitást, a változatosságot és a hozzáférhetőséget szem előtt tartva történik.

A tagállamok ösztönözhetik a helyi vagy regionális forrásokból történő beszerzést, és előnyben részesíthetik a biotermékeket, a rövid ellátási láncokat, a környezetre kedvező hatást gyakorló megoldásokat, valamint a mezőgazdasági termékek minőségrendszereit

- írta az MTI.

Az Európai Bizottság szerdán közzétett értékelő jelentéséből kiderült, hogy a 2017-2018-as tanévben az egészséges táplálkozást népszerűsítő kezdeményezés több mint 20 millió gyermekhez jutott el unió-szerte. Mintegy 159 ezer iskola vett részt a kezdeményezésben, melynek keretében 178 millió liter tejet és több mint 255 ezer tonna friss gyümölcsöt és zöldséget szállítottak az uniós iskolákba. Az EU 2017-2018-ban több mint 182 millió eurót biztosított az uniós költségvetésből erre a célra.

napi.hu


 

h i r d e t é s