fbpx Az Eurostatnak kifogásai vannak a magyar adatszolgáltatással | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az Eurostatnak kifogásai vannak a magyar adatszolgáltatással

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Eurostatnak kifogásai vannak a magyar adatszolgáltatással

2017. április 24. - 16:02

 

 Hétfőn jelent meg az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) a tagországok 2016-os költségvetési hiányáról és államadósságáról szóló jelentése. - írja a 168ora.hu.

Forrás: 168ora.hu

A jelentés szerint (.pdf) 2016 során az Európai Unió összes tagállamában csökkent a költségvetési hiány a 2015 év végi adatokhoz viszonyítva. A GDP-arányos költségvetési hiány az euróövezetben 2,1 százalékról 1,5 százalékra csökkent. A 28 EU-tagország tekintetében a 2015-ös 2,4 százalék 1,7 százalékra csökkent.

2016 során az egyes tagállamok központi költségvetésének GDP-arányos adóssága 84,9 százalékról 83,5 százalékra csökkent. Az euróövezetben ugyanez az adat 90,3 százalékról 89,2 százalékra csökkent egy év leforgása alatt.

A magyar GDP-arányos deficit az Eurostat adatai szeirnt 1,8 százalék volt 2016-ban. Ez némileg magasabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által márciusban közzétett  1,7 százalék.

Az Eurostat a jelentésében külön kiemelte, hogy a Magyarországról szolgáltatott adatokkal kapcsolatban továbbra is fenntartásai vannak.

Az uniós statisztikai hivatal álláspontja szerint ugyanis az Eximbank számait az állami költségvetésen belül kellene elszámolni, ez pedig egyértelműen az államadósság növekedésével járna.

Az Eurostat emellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és elhíresült alapítványainak egyes – a kormány nevében végrehajtott – ügyleteivel kapcsolatban is hasonló véleményen van.

Hozzátették:

tárgyalásokat folytatnak a magyar hatóságokkal arról, miként lehetne az államháztartáson belül elszámolni ezeket a tevékenységeket.

A fenti kifogásokat az Eurostat már korábban is közölte, a mostani jelentésben – új fejleményként – a Szanálási Alap, az Országos Betétbiztosítási Alap, és a MARK Zrt. vitatott besorolása is felhívták a figyelmet.

168ora.hu


 

h i r d e t é s

Kommentek