h i r d e t é s

Az időjárás miatt előbb indult idén a fűtésszezon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Az időjárás miatt előbb indult idén a fűtésszezon

2022. szeptember 27. - 06:25

A hőmérsékleti adatok alapján már Miskolcon is megkezdték múlt héten a távfűtéses épületek felfűtését. A megyei jogú városok közül Tatabányán szerdán, Szombathelyen pedig csütörtökön indult el a szolgáltatás. Salgótarjánban külön kérésre már a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél is bekapcsolták a távfűtést – ezt már szeptember 15-étől lehet igényelni.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Kovács Attila

A Miskolci Hőszolgáltató Kft. a tartós lehűléssel indokolta a távfűtés rendszerének beindítását, és péntek estére már melegek voltak a városban a radiátorok. A fűtés valamennyi érintett társasházban automatikusan indult el, és a későbbi szabályozás is automatikus. Egyéb fogyasztóknál és külön kezelt intézményeknél a fűtés elindítása nem automatikus, ezekben az esetekben a fogyasztó képviselőjének írásos jelzésére indítják el a szolgáltatást.

Sok helyen nincs egyéni szabályozási lehetőség

Salgótarjánban a lakossági fogyasztók túlnyomó többsége már kérte a távfűtés bekapcsolását. Szeptember 16-án még csak négy épületben fűtöttek, de 19-étől már csaknem az összes épület igényelte a szolgáltatást. A hőközpont egyébként biztosítja majd az időjárásfüggő szabályozást, ha tehát nő a kinti hőmérséklet, nem fognak fűteni. Nyíregyházán péntekig 6500 lakás és 45 közületi fogyasztó kérte a távfűtés bekapcsolását.

Tatabányán múlt hét szerdán indult el a távfűtés. A fűtés szabályozása itt is követi a külső hőmérséklet változását, így jó idő esetén a szolgáltatás leáll, majd este újraindul. A 22 ezer távfűtéses háztartásnak mindössze 15 százalékában tudják a lakók szabályozni a hőmérsékletet. Egerben a lakóközösségek fele kérte péntekig a távhőszolgáltatás bekapcsolását. Az egri EVAT Zrt. illetékese elmondta: a városban félszáz távfűtött lakótömb van, szeptember 15-e óta ezek fele kérte a fűtés beindítását. Ha melegszik az idő, a leállítást is a lakóközösségnek kell kérniük a megbízottjukon keresztül.

Debrecenben a lakók kérésére már szintén fűtenek mintegy tízezer lakásban. A városban egyébként 33 ezer lakásban van távfűtés, a teljes lakásállomány harmadában. Kecskeméten pedig lépcsőzetesen indítják el a távfűtést. A lakóközösségek kérései alapján a lakossági fogyasztóknál a múlt hét közepén elindult a fűtés. A központi automatika a külső hőmérsékletnek megfelelően szabályozza a rendszert. A fűtéskorszerűsített lakásokban – a távhős lakások 70 százalékában – viszont az egyéni igény szerint állíthatják be a hőmérsékletet, vagy akár le is kapcsolhatják a fűtést.

„Akár nyáron is igénybe vehető a szolgáltatás”

Baján a távhőszolgáltatás kialakítása lehetővé teszi, hogy az intézmények, társasházak maguk döntsenek arról, mikor igényelnek fűtést, így akár nyáron is igénybe vehető a szolgáltatás – mondta Búcsú Lajos, az önkormányzat kommunikációs munkatársa. Tájékoztatása szerint a Baja Energetika Kft. minden esetben azonnal elindítja a fűtést, ha az intézmények vagy a társasházi közösségek ezt kérik, mint ahogy erre volt is példa az elmúlt napokban.

Veszprémben a kérések alapján már csaknem ötven épületben – köztük bölcsődében és óvodában is – fűtenek múlt hét óta. Múlt szerda óta a dunaújvárosi bölcsődékben és óvodákban is van fűtés, mert az intézményvezetők és a szülők is kérték ezt a városvezetéstől. Szombathelyen csütörtökön kezdték meg a távfűtéses lakások fokozatos felfűtését. Kaposváron a távhőszolgáltatás elindítását még csak egy-két lakóingatlan, valamint bölcsődék és óvodák esetében kérték.

A fenti városokkal ellentétben Székesfehérváron péntekig még egyetlen távfűtéses intézmény sem igényelte a szolgáltatás bekapcsolását. Pécsen pedig a társasházak 97 százalékával olyan szerződés van érvényben, amely a távhőszolgáltatóra bízza a hőközpontok beindítását. A szolgáltató szerint az időjárás még nem indokolta a szolgáltatás elindítását, és eddig elenyésző volt azoknak az épületeknek a száma, amelyek tulajdonosai kérték a fűtést. (HáziPatika)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky