h i r d e t é s

Az internsemlegességről szavaz az Európai Unió

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Az internsemlegességről szavaz az Európai Unió

2015. október 27. - 14:21
0 komment

Az internetsemlegességről szavaz az EU Strasbourgban. Habár az nem kérdés, hogy egy ilyen jogszabály Európában is elkél már: lehet éppen azok (felhasználók) vesztenek rajta, akik védelmében létrehoznák.

A felhasználók lesznek a vesztesei az új jogszabálynak? - Forrás: Thinkstock

Nem kisebb dologról, mint az internsemlegességről szavaz az Európai Unió. Céljuk, hogy a szolgáltatók és tartalomgyártók csatájától megvédjék a felhasználót, aki továbbra is minden információhoz ugyanúgy hozzáférhessen - írja az Origo.

Németország, Franciaország és más uniós tagállamok ennél is tovább mennének, ésaz internethez való hozzáférést felvennék az alapvető emberi jogok közé.Lévén a mai modern világban nehéz elképzelni, hogy internet nélkül az ember szabadon ki tudja fejezni gondolatait, véleményét.

Szakértők azonban attól tartanak,éppen azok lehetnek az új jogszabály vesztesei, akikért létrehoznák azt: a felhasználók.Ahogy az internet atyja, Tim Berners Lee is fogalmazott: "Ha jelenlegi formájában fogadják el, az innovációt, a szólásszabadságot és a magénszférát veszélyezteti majd, ahogy hátraveti Európát a digitális gazdasági versenyben".

Korlátozott internet?

De miről is van szó: hogyan lehet megsérteni a netsemlegesség elvét? Ha például egy szolgáltató úgy dönt, hogy az által nyújtott hálózaton a felhasználók csak bizonyos tartalmakat érnek el. Ezzel vádolták meg a Facebook Internet.org kampányát is.

A világ szegényeinek juttat internetelérést Mark Zuckerberg. Azon embereknek, akik egyébként nem tudnának megvenni egy okoseszközt, vagy előfizetni egy adatcsomagra. Hátránya viszont, hogy az internet csak egy kis szeletét kívánta megosztani, például a konkurens Google-szolgáltatásait, így YouTube-videókat nem lehetett vele elérni.

Ez egyenlőtlen helyzetet teremt a tartalmak között, azaz sérti a netsemlegességet- bár üzleti szempontból kétségkívül érthető, miért nem akarja a Facebook, hogy Google terméket használjunk.

A piaci érdek azonban nem ütközhet a felhasználó érdekével (és jogaival). Éppen ezt akarják megóvni az EU-ban is.

Amerikai bevédte a felhasználóit

Az Egyesült Államokban már odáig fajult a helyzet, hogy a tartalomgyártók (mint a Netflix, vagy a YouTube) és az internetszolgáltatók (például A&T, UPC, Vodafone, Telekom) között dúló harcba fentről,politikai szinten kellett beleszólni, hogy megvédhessék a felhasználókat.

A Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) februári döntése értelmében a szponzorált tartalmak törvénytelenek. Ez magában foglalja ha egy oldalt vagy szolgáltatást gyorsabban érünk el (kvázi mert a tulajdonosa fizetett érte a szolgáltatónak), ha más jogszerű oldalak és szolgáltatások nem érhetőek el, illetve ha ezek lassú sávra kerülnek.

Tavasszal úgy tűnt, Magyarországra is begyűrűzik az internet semlegességét érintő vita. A UPC ügyfelei három napig nem érték el például az RTl Klub és a közmédia oldalait. 

 

origo.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s