h i r d e t é s

Az okos és talpraesett emberek ezekbe az országokba mennek Európában!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az okos és talpraesett emberek ezekbe az országokba mennek Európában!

2020. május 28. - 06:27

 

Sokatmondó ábrát tett közzé az Európai Unió statisztikai hivatala az úgynevezett agyelszívás jelenségéről az EU tagállamaiban.

Dánia, Koppenhága - A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az alábbi ábra tagállamonként a felsőokatási diplomával rendelkezők arányát mutatja a 30-34 éves korosztály körében. Az ábrán kékkel a helyi lakosság, sárgával az EU-n kívüli bevándorlók, míg zölddel a más uniós országból érkező személyek esetében jelölik a felsőoktatási diplomával rendelkezők arányát.

Az ábra sajnos hiányos, a keleti tagállamok esetében nincs azzal kapcsolatos statisztika megjelenítve, hogy a más EU-s tagállamokból érkezők esetében mekkora a diplomával rendelkezők aránya, sőt, Románia esetében az sem derül ki, hogy a nem EU-s tagállamokból érkezett expatek esetében mi a helyzet. Az viszont világosan kiderül, hogy a helyi lakosság egyetemi továbbtanulása terén pocsékul állunk, nálunk gyakorlatilag csak minden negyedik személy (a korcsoport 25,8%-a) szerzett felsőoktatási diplomát, arányaiban csak Bulgáriában, Magyarországon, Olaszországban és Máltán látni ennyire kevés helyben született diplomás személyt (de ezeknél az országoknál is meghaladja a 30%-ot ez az arány).

Az EU-n belüli migrációval az adatok szerint Dánia jár a legjobban, az országban élő 30-34 éves nem dán EU-s állampolgárok között 68,5% a diplomások aránya. Dániát Svédország (64,7%), Luxemburg (63,8%) és Málta (63,7%) követi ebből a szempontból.

Az Eurostat szakértőinek az ábrával kapcsolatos magyarázata arra is rávilágít egyébként, hogy a végzettséggel kapcsolatos statisztikákat úgy is érdemes vizsgálni, mint annak az indikátora, hogy egy ország mennyire tudja integrálni a bevándorlóit. Ha egy országban például nagyon alacsony a külföldön született személyek esetében a diplomások aránya a helyben született állampolgárokhoz viszonyítva, akkor mindenképp felmerül a bevándorlók integrálásával kapcsolatos kudarc. (transindex.ro)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s