h i r d e t é s


Az OLAF azt javasolja, kérjék vissza a pénzt Orbán vejének volt cégétől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az OLAF azt javasolja, kérjék vissza a pénzt Orbán vejének volt cégétől

2018. január 12. - 12:10

 

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. - írja a gepnarancs.hu.

Forrás: gepnarancs.hu

A Wall Street Journal úgy értesült, hogy az OLAF már meg is küldte jelentését a magyar hatóságoknak, egy javaslattal együtt, amelyben az áll, hogy tegyék meg a szükséges jogi lépéseket. A csalás elleni hivatal az egykori Tiborcz-cégnél összeférhetetlenséget is talált, az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja, kérje vissza a pénzt.

Az OLAF két évig vizsgálta az Eliost, 35 közbeszerzést néztek át és megállapították, hogy súlyos szabálytalanságok történtek a szerződések odaítélésekor. A magyar ügyészségnek küldött javaslatukban az áll, indítsanak eljárást az ügyben.

Az OLAF ezt nem teheti meg, mert csak a nemzeti hatóságoknak javasolhat, de ugyanakkor az Európai Bizottságnak azt javasolta, kérje vissza vizsgált projektekre költött közel 40 millió eurót. Az Elios 2011 és 2015 közötti szerződéseit vizsgálták, ezek keretében a cég magyar települések közvilágítását modernizálta.

Az Elios ebben az időben részben Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt, a céget 2015-ben adta el. Korábban a magyar rendőrség is vizsgálódott az Eliosnál, ám 2016-ban, egy évnyi nyomozás után, lezárta azt.

A WSJ-nek azt mondta az OLAF, hogy

nem csak súlyos szabálytalanságokat tárt fel, de összeférhetetlenség is történhetett,

ami arra vonatkozhat, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade az önkormányzatok részéről részt vett egyes pályázatok előkészítésében, miközben még az Eliosban is tulajdonos volt.

Az amerikai lap kereste az Európai Bizottságot is. Azt a választ kapta, hogy ki fogják értékelni az OLAF jelentését, majd megvitatják azt a magyar kormánnyal. Ezt követően döntenek arról, milyen lépéseket tesznek.

(Forrás: HVG)

gepnarancs.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..