fbpx Az Orbán-kormány bosszút állt a kormánykritikáért | CIVILHETES

h i r d e t é s

Az Orbán-kormány bosszút állt a kormánykritikáért

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az Orbán-kormány bosszút állt a kormánykritikáért

2019. december 18. - 13:19

 

Aki nem lép egyszerre, elpusztul még estére. - írja a b1.blog.hu.

A bosszú olyan étel, amelyik hidegen jó. Alighanem ismerik ezt a régi szólást a NER-ben is, amit a következő történet is igazol. Az eset megmutatja, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében a lojalitást jutalmazzák, a kritikát büntetik:

az együttműködés nem jog, hanem kötelesség.

Az történt, hogy 

2018 novemberének végén a Szakkollégiumi Mozgalom tíz tagja közösen jegyzett egy nyilatkozatot, amely elsősorban a CEU melletti kiállást fogalmaz meg, továbbá a felsőoktatást érintő egyéb kérdésekben, így pl. az MTA függetlenségével, az egyeztetés nélküli szakbezárásokkal (ld. genderszak) vagy az ösztöndíjrendszerrel kapcsolatban foglal állást.

A dolgot Ballai Attila,  az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium egyik öregdiákja elevenítette fel, hozzátéve, hogy

  • a nyilatkozat visszafogott hangvételű volt, pártpolitikailag semleges, valamint kizárólag a felsőoktatással kapcsolatban kritizálta a kormányzást;
  • bár néhány országos hírportál beszámolt róla, de nagyobb vihart nem kavart, továbbá nem is kapcsolódott hozzá az aláíró műhelyek részéről semmilyen további látványos tiltakozás.

Az Orbán-kormány akkor nem válaszolt a kritikára, azonban nem kerülte el a figyelmüket, és el sem felejtették. Amit az bizonyít, hogy a 10 aláíró szakkollégium egy évvel később jelentősen kevesebb támogatást kapott, mint az alá nem írók.

Forrás: b1.blog.hu

Több mint négyszer annyi forráshoz jutott átlagosan az a szakkollégium, aki nem írta alá az ominózus nyilatkozatot, szóval szervezetenként kb.

másfél millió forint volt a kiállás ára.

Erre mondta Orbán Viktor tavaly szeptemberben Strasbourgban, hogy ők soha nem vetemednének arra, hogy elhallgattassák a velük egyet nem értőket.

Azt a részletet azonban annyira nem bontotta ki, hogy azért nem, mert elhallgatnak azok majd maguktól is, amint éhen haltak:

A szankcióban érintett ELTE Illyés Sándor Szakkollégiumból azt az információt kaptam, hogy a tavalyi évben megítélt nagyjából 2,2 millió forintos NTP támogatás a szakkollégium éves költségvetésének nagyjából a 40%-át tette ki, tehát ebben az esetben

az ijesztő politikai üzeneten túl komoly anyagi érvágásról is beszélhetünk.

Szerző:nickgrabowszki/b1.blog.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s