h i r d e t é s

Az Orbán-kormány visszaélt a választók adataival

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Az Orbán-kormány visszaélt a választók adataival

2022. december 02. - 05:54

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet jelentése szerint a kormány visszaélt a személyes adatokkal a 2022-es országos választási kampány során, de az ellenzéki pártoknál is találtak problémákat. 

Az országgyűlési választás és a népszavazás hirdetménye a Nemzeti Választási Irodában 2022. január 17-én. - Fotó: Kovács Tamás / MTI

A jogvédő szervezet csütörtökön közzétett jelentése szerint a kormány a Fidesz kampányüzeneteinek terjesztésére újrahasznosította azokat az adatokat, amelyeket a különféle szolgáltatásokért folyamodó emberekről gyűjtött. A HRW megállapította, hogy a kormányzati és a kormánypárti erőforrások között elmosódtak a határok. Emellett pedig a kulcsfontosságú intézményeket is elfoglalta a kormány, amely a Fidesz számára előnyös törvények szelektív végrehajtásához vezetett. 

Azzal, hogy a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés érdekében gyűjtött személyes adatokat az emberek politikai kampányüzenetekkel való bombázására használták fel, elárulták a bizalmat és visszaéltek a hatalmukkal

-  mondta Deborah Brown, a HRW vezető technológiai kutatója

A szervezet szerint például a koronavírus elleni oltás regisztrációjakor megadott adatok is használta a Fidesz, az ott megadott elérhetőségekre üzeneteket, leveleket küldtek. De a kampányüzenetek terjesztéséhez felhasználták azoknak az adatait is, akik adókedvezményt igényeltek, vagy kötelező kamarai tagságra jelentkeztek. 

A HRW több interjút is készített olyanokkal, akik nem gondolták, hogy a vakcina weboldalán történő regisztrációval beleegyeztek más kormányzati kommunikáció fogadásába, és felháborította őket a regisztrációs adatok politikai és választási kampányra való felhasználása. Úgy érezték, hogy a kormány kihasználta őket a világjárvány különösen kiszolgáltatott időszakában - írja a 24.hu.

De az ellenzéki pártoknál is találtak problémákat. A HRW megállapítása szerint náluk nem volt átlátható a személyes adatok feldolgozása, ami a magánélet sérelmének kockázatával járt. 

A szervezet november 14-én, levélben kereste a magyar kormány képviselőit, hogy kommentálják a jelentés megállapításait, ám ez idáig még nem kaptak választ. (atv.hu)