h i r d e t é s

Az ország nagy része figyelmeztetésben részesült a hőség miatt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Az ország nagy része figyelmeztetésben részesült a hőség miatt

2019. augusztus 29. - 06:03

 

A hőség miatt az ország nagy részére figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére adták ki a hőség miatti elsőfokú figyelmeztetést. A leghidegebb órákban 13-21 Celsius-fok lesz. A maximumok 29 és 35 fok között alakulnak. 

Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas és Zala megyére a zivatarveszély miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön is elkerülik a frontok térségünket, de a tovább melegedő, kánikulai nap megterhelő lehet a legtöbbünknek. Reggel is egyre kevésbé frissül a levegő, nehezen tud pihenni a szervezet. - írja a meteoklinika.hu

A mélyebb völgyekben, ahol éjszaka jobban lehűl a levegő, érdemes éjjelente jól kiszellőztetnie a lakást, az oxigéndús levegőben az alvás is nyugtatóbb, pihentetőbb lehet. Ha a melegre érzékeny, akkor az esti vagy a reggeli órákra ajánlott időzítenie a megterhelőbb tevékenységeket: a bevásárlást vagy a kerti munkát, de akár tehet ilyenkor egy rövid sétát is, vagy egyszerűen csak levegőzzön egyet a teraszon felfrissülés céljából. A nagy melegben azonban sokan fáradtságot, bágyadtságot is érezhetnek. Javasoljuk, hogy minden nap tartsa be a meteogyógyászati tanácsokat. 

Fontos a sok folyadék fogyasztása is, a víz mellett friss gyümölcslevesekkel is hűsítheti magát. A pollenterhelés nagyon magas, sőt, a parlagfű koncentrációja akár az extrém tartományban is alakulhat – ha allergiás, javasolt kerülnie a tejtermékek fogyasztását!

A déli órákban erős UV-sugárzás várható, ez ellen magas faktorszámú fényvédőkkel óvja a bőrét, a vízpartokon és strandolás közben pedig legyen még óvatosabb! 11 és 15 óra között húzódjon árnyékba – ott is lehet barnulni, ráadásul egyenletesebb, egészségesebb színt kaphat így.

A közlekedőket időnként elvakíthatja az erős napsütés, legyen mindig kéznél napszemüveg, így megelőzheti a baleseteket. A napon álló autóban soka ne hagyjon kisgyereket, állatot, vagy más élőlényt, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s