h i r d e t é s

Az szja-hoz is hozzányúlna a kormány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az szja-hoz is hozzányúlna a kormány

2022. december 15. - 10:15

Az uniós pénzekért cserébe a magyar kormány nemcsak az adóelkerülés elleni határozottabb fellépést, hanem több más, az adórendszert érintő változtatást is megígért. Ezek között van az adórendszer egyszerűsítése, több ágazati különadó kivezetése, az adók számának csökkentése, de még a személyi jövedelemadó (szja) szabályai terén is nagy dolgokra készülnek.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Mindezt egy átfogó adóreform keretében kiviteleznék 2026 közepéig a Pénzügyminisztérium és a NAV irányításával, erről a Portfolio írt hétfőn. Adószakértő segítségével végigvették, mely területen milyen adóváltozások jöhetnek.

Az ígért adóreform három olyan intézkedést tartalmaz, amelyek kiegészítik egymást, és együttesen hozzájárulnak az adórendszernek az agresszív adótervezés kockázatával szembeni megerősítéséhez. A javaslat három elv megvalósítását célozza, hangsúlyozza a kormány.

  1. A Magyarországon valós gazdasági tevékenységet nem folytató (ún. conduit) vállalatokkal való visszaélés elleni küzdelem.
  2. A szokásos piaci ár elvének hatékonyabb érvényre juttatása a kapcsolt vállalkozások, nevezetesen a közepes- és nagyvállalatok esetében, ahol a transzferárhoz kapcsolódó adótervezési kockázat jelentősen magasabb.
  3. A harmadik cél a meglévő speciális jövedelmek meghatározott külföldi országokba történő kifizetésére vonatkozó levonhatósági szabályok megerősítése.

Hozzányúlnának az szja-hoz

A személyi jövedelemadó és alternatívái, illetve a társadalombiztosítási járulékok terén megvizsgálnák az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket. A személyi jövedelmeket ma ugyanis számos kategóriában, illetve rezsimben eltérő szabályok mentén kezeli az adórendszer. Egy munkacsoportot is felállítanának azzal a céllal, hogy megvizsgálja az egyszerűsítési és konszolidációs lehetőségeket,

ideértve a hatástalan, vagy nem hatékony kedvezmények megszűntetését, az alternatívák közti választás megkönnyítésének lehetőségeit és csökkentve az ösztönzők szándékolatlan és indokolatlan torzításait,

ezzel nem csupán egyszerűbbé, de egyúttal igazságosabbá is téve a rendszert. A munkacsoportba a Pénzügyminisztérium, valamint az adóhatóság mellett a kereskedelmi kamarák (pl. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara), az adótanácsadói, továbbá akadémiai szektor delegálhat képviselőket és 2023 első negyedében kezdené meg működését.

Mivel a családi adókedvezményt a kormány az egyik legfontosabb vívmányaként tartja számon, ezért annak eltörlésére nem számítunk, de a friss házasok kedvezményét vagy a 25 év alattiak teljes adómentességét kivezethetik, vetítették előre a tanácsadók. (Forbes.hu)

Címkék: