h i r d e t é s

Az ügyvédeknél is kötelezővé teszik az online kasszát?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az ügyvédeknél is kötelezővé teszik az online kasszát?

2016. január 15. - 13:36
0 komment

 

Régóta nem egyeztetett az ügyvédi kamarával a Nemzetgazdasági Minisztérium az online kasszák bevezetéséről, Varga Mihály mégis arról beszélt, hogy hamarosan náluk is kötelezővé teszik. A lapunknak nyilatkozó jogászok szerint gyakorlatilag nincs készpénzforgalmuk, az ezzel járó költség pedig nagyobb lenne, mint a haszon.

Készpénzforgalom nélkül nem sok értelme van az online kasszáknak // Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Az ügyvédi munkadíjak döntő része banki átutalással érkezik. Az irodákban csak elvétve fordul elő, hogy készpénzt kapnánk ügyvédi díjként - írja a Magyar Nemzet. Az utcáról beeső, azonnal készpénzzel fizető ügyfelek száma gyakorlatilag nulla, ezért nem tartom indokoltnak az online kasszák bevezetését a szakmában – mondta lapunknak a Budapesti Ügyvédi Kamara ideiglenes elnöke.

Havasi Dezsőt azzal kapcsolatban kérdeztük, hogy Varga Mihály egy szerdai fórumon bejelentette, egyeztetnek a szakszövetségekkel, érdekképviseletekkel az online kasszák kiterjesztéséről sportpályáktól kezdve a fodrászokon át egészen az ügyvédekig. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, az online pénztárgépek bevezetése hozzájárult az állami bevételek növekedéséhez, a bevált gyakorlatot folytatják.
Az elnököt meglepetésként érte a hír, mert velük nem egyeztetett a tárca, októberben hallott utoljára a témáról. Ha megszületik a jogszabály, akkor azonban önkéntes jogkövetőként nem tehetnek mást, mint hogy alkalmazkodnak. Hozzátette, természetesen van szürke és fekete zóna is a szakmán belül, de ezen az új szabály nem segítene. Mint mondta, a körülbelül 12 ezer praktizáló ügyvédnek ez többletberuházást jelentene, de ezzel közel sem nőne arányosan az áfabevétel. Havasi Dezső szerint lehetnek olyan ügyvédek, akiknek többe kerülne a pénztárgép beszerzése, mint amennyi bevételről el tudnak számolni. Kiemelte, hogy a nyugdíj mellett dolgozó ügyvédeket, akinek havonta, kéthavonta van bevétele, különösen érzékenyen érintené a kiterjesztés.

Mindent átutalással intéznek az ügyfelek

Beszéltünk olyan neve elhallgatását kérő ügyvéddel, akinél 2001 óta nincsen kassza, mindent átutalással intéznek az ügyfelei, így nála egy teljesen felesleges kiadással járna az online pénztárgép. Az adminisztrációt szerinte tovább bonyolítaná, hogy sok ügyvéd rezsimegosztással dolgozik, azaz hárman, négyen bérelnek egy irodát. Így náluk olyan rendszert kellene bevezetni, amit egyszerre többen is tudnak használni. Azoknak a szakmabelieknek, akiknek nincs irodájuk, hanem „mozgó ügyvédként” dolgoznak, pedig valamilyen telefonos applikációt kellene fejleszteni ahhoz, hogy be tudják tartani a szabályokat.
Az online kasszák kiterjesztéséről más területeken volt már szó korábban is, de azt többször elvetette a kormány. Tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter cáfolta Varga Mihály szavait, mert a kormányinfón bejelentette, hogy a fodrászoknál biztosan nem lesz ilyen rendszer. Beszámoltunk róla, hogy a falusi vendégfogadásból élő magánvállalkozók is mentesülnek az online pénztárgép bevezetésétől, pedig januártól nekik is kötelező lett volna elektronikus kasszával kiállított nyugtát adni. Arról sincs hír, hogy mi lesz autószervizekkel, a taxikkal, a kondicionálótermekkel, a wellness és a pénzváltás területével. Nem tudni, hogy a kaszinókat bekapcsolják-e az online rendszerbe, pedig mindegyikről volt szó korábban. A lapunknak hét elején nyilatkozó érdekképviseletek és szakszervezetek szintén októberben hallottak utoljára a rendszerről.

Napokkal ezelőtt kerestük a nemzetgazdasági tárcát és az adóhivatalt azzal kapcsolatban, hogy pontosan mikortól, milyen területekre terjesztik ki a rendszert, és pontosan mekkora áfabevétel-növekedést tapasztaltak az elmúlt másfél évben. Lapzártánkig nem kaptunk választ.

Egyszerűbb nemzetközi könyvelés

Ha egy cég már 2016-ban szeretne áttérni a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti könyvvezetésre, ezt még ma jelentheti be az adóhatóságnál és a Központi Statisztikai Hivatalnál (KSH), bizonyos esetekben a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) is – hívta fel a figyelmet Leitner + Leitner adótanácsadó cég. A közlemény ismerteti, ez a nemzetközi hátterű vállalatok számára jelent majd könnyebbséget, így nem kell a magyar és a nemzetközi szabályok szerint is elkészíteniük könyvelésüket. A cég szerint azoknak is érdemes lehet a bevezetést megelőző időszakban dupla könyvvezetést készíteniük, akik még csak gondolkoznak az áttérésen.

 

mno.hu


 

h i r d e t é s