h i r d e t é s

Az új kijárási tilalmakat egyértelműsítette a kormány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Az új kijárási tilalmakat egyértelműsítette a kormány

2020. november 23. - 06:41

Több kijárási tilalommal kapcsolatos kérdés érkezett a kormányhoz, így például érdeklődtek arról a lakosok, hogy lehet-e nyúllal sétálni, miért csak a vendéglátás és a turizmus kapott segítséget, vagy mit lehet csinálni a gyerekkel, ha bezárt az óvoda, de munkába kell járnia valakinek.

A kijárási tilalomról tájékoztató óriásplakát Pécsen 2020. november 19-én. A koronavírus-járvány második hulláma miatt november 11-től este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben Magyarországon. A tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. - Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ezeket egyértelműsítette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormány nem rég vezetett be új szabályozást, amelynek része lett, hogy este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalmat vezettek be Magyarországon a koronavírus-járvány miatt. Maga a döntés ismert volt, de a részletszabályokat múlt hét kedden késő este tette csak közzé a kormány, így szerdán a lakosság bizonytalanul reagált az intézkedésekre. Az azóta eltelt időben több kérdés is felmerült a szabályozással kapcsolatban, amelyekre most Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő próbált válaszokat adni.

Elsőként egyértelműsítette, hogy az egészségügyi ellátás teljesítőképessége nem ágy- vagy eszközkérdés most: lélegeztetőgépek és helyek is vannak még, de mindhiába, ha az orvosok és ápolók száma véges. A döntéssel az volt a céljuk, hogy csökkentsék az egészségügyre nehezedő nyomást.

Később konkrét kérdésekre válaszolt a Kormányinfó Plusz nevű videójában:

Így elmondta:

  • A kutyasétáltaltás kivételt jelent, este 8 után is le lehet menni az utcára, de csak kutyával. A nyúlsétáltatás például nem mentesíti az állattartókat a tilalom alól. Egyetlen ember vihet le a kutyát a dolga elvégzésére és csak 500 méterre mehetnek a lakóhelyüktől.
  • Az óvoda, ha be is zár, a gyerekek felügyeletét biztosítják, az intézményvezetők tudnak tájékoztatást adni arról, hogy hol vigyáznak a kicsikre.
  • A lejárt okmányok automatikusan meghosszabbodnak, ha november 4-i dátum után veszítenék el érvényességüket. Jelen állás szerint a veszélyhelyzet végétől számított 60 napig lehet még ezeket használni, ami egyelőre jövő áprilist jelent. A Volán és a MÁV is így jár el a kedvezményre jogosító iratok esetében.
  • A digitális oktatás miatti ingyenes internetet lehetőleg elektronikus úton kell igényelni, egy előfizetésre, egy tartózkodási vagy lakhelyre lehet felhasználni.

napi.hu