h i r d e t é s

Azt hiszi télen megúszhatja a kullancsokat? Nagyon téved!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Azt hiszi télen megúszhatja a kullancsokat? Nagyon téved!

2020. február 02. - 07:40

 

Egy amerikai kutatás rámutatott arra, hogy valójában nem a hőmérséklet befolyásolja a kullancsok jelenlétét: a páratartalom a fontosabb tényező. Ezért fordulhat elő, hogy januárban is találunk kullancsot.

A kép illusztráció! - Forrás: pxhere.com

A vizsgálat már csak azért is érdekes, mert Közép-Európa kiemelten veszélyeztetett: átlagosan a kullancsok húsz százaléka hordozza a Borrelia-baktériumot, amely a Lyme-kór okozója. Európában az ezzel kapcsolatos megbetegedések száma egyre nő, már nagyjából évi 60-90 ezer fertőzött betegről beszélhetünk.

Bármikor megcsíphet bennünket egy kullancs. Télen azért kisebb az esély erre, mert az emberi öltözködés megváltozik, nem rövidnadrágban sétálunk. 

Dömös turistáknak, nyaralóknak.. Facebook csoportban jelent meg egy poszt, amelyben arról írnak, hogy rengeteg a kullancs a Pilis erdeiben:

Kedves turisták, nyaralók és mindenki aki a Pilisi erdőkbe elindul. Ma csupán pár órára jutottunk ki de ez is elég volt ahhoz, hogy 11 kullancsot szedtünk le a ruhánkról, annak ellenére, hogy alaposan befújtuk magunkat kullancs elleni geránium olajos anyaggal. Valamennyi példánynak a neve Ixodes ricinus azaz közönséges kullancs. A Lyme-kór és a kullancs encephalitis nevű betegségek legfőbb terjesztője. Ezért javaslom, hogy hazaindulás előtt, már alaposan nézzétek meg a ruhátokat, és otthon is vizsgáljátok át egymást.

A Lyme-kór ellen nincsen védőoltás, legfeljebb antibiotikumos kezelés lehetséges, ellentétben a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladással: ez ellen igényelhető az oltás.


 

h i r d e t é s