h i r d e t é s

Bajor közmédia: "Mi az oka Orbán Putyin-közelségének, és miért engedi meg neki ezt az EU?"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bajor közmédia: "Mi az oka Orbán Putyin-közelségének, és miért engedi meg neki ezt az EU?"

2022. december 05. - 05:37

Egy nemrég megjelent cikk szerzői úgy vélik, EU-s pénz nélkül Orbán Viktor soha nem lett volna ilyen hatalmas.

Orbán Viktor 2022. március 25-én Brüsszelben. - Fotó: JOHN THYS / AFP

Orbán Viktor az uniós pénzeknek köszönheti a hatalmát, különben nem más, mint Putyin trójai falova – vélekedett a bajor közmédia egyik cikke, amit az Index szúrt ki.

BR24 oldal azt írja, Orbán Viktor hónapok óta akadályozza az Oroszország elleni szankciókat, a kritikusok ezért a magyar kormányfőt Putyin „kormányzójának” tekintik az EU-ban. A bajor közmédia a következő kérdéseket tette fel: „mi az oka Orbán Putyin-közelségének, és miért engedi meg neki ezt az Európai Unió?”

A három szerző kifejti, hogy a magyar miniszterelnök miként tartja vissza az oroszellenes brüsszeli szankciókat, ezért lehet szerintük az orosz elnök bábja Európában. Veszélyes kettős játékot űz, amivel gyengíti az uniós egységet – vonja le a következtetést a cikk.

A magyar kormányfő oroszbarátságát a gazdasági függéssel magyarázták. Az orosz agressziós háború ellenére a kritikusok szerint Orbán Viktor „nyilvánvalóan képtelen vagy nem akarja megrontani Putyinnal fenntartott jó kapcsolatát”.

Kiemelik, 2014 és 2021 között több mint 27 milliárd euró uniós forrás áramlott Magyarországra. „A pénz nélkül Orbán soha nem lett volna ilyen hatalmas, de ennek vége lehet, mivel az Európai Bizottság több mint 13 milliárd euró uniós forrás befagyasztását javasolta a tagállamoknak” – zárták cikküket a szerzők. (rtl.hu)