h i r d e t é s


Balog imádsággal kompenzálja alkalmatlanságát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Balog imádsággal kompenzálja alkalmatlanságát

2017. augusztus 08. - 08:01

 

Testvéreim az Űrben! Mai misénket a rég nem látott, errefelé amúgy is ritka vendégnek a józanész deviáns nyugati luxusának ajánlom. Kezdjük rögtön Máté evangéliumával. 

"Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa."

Balog Zoltán olyat mondott, hogy attól megyünk a falnak. Az EMMI földi helytartója a magyar baptisták 4. világtalálkozójának debreceni záró istentiszteletén tartotta szükségét tanújelét adni övéi közt is sajátos ájtatosságának.

Az Index több gondolatát is idézte:

"Magyarország, Európa, a világ jövője elképzelhetetlen az élő keresztény közösségek nélkül, akiket nem csak a hagyomány köt össze, hanem a krisztusi szeretet, a krisztusi küldetés."

E szavakat olvasva a német reneszánsz alkotómester, Albrecht Dürer egy kevésbé ismert metszete juthat eszünkbe.

A keresztényi szeretet meghatóan hangzik. Különösen annak tükrében, hogy éppen a krisztusinak nevezett szeretet nevében nevezik hazaárulónak a fentebbe említett józanság bármily csekély szikrájával megvert ellenzéket.

Balog más tekintetben is hangsúlyozni kívánta a teológiai értelemben vett különcködését:

"A tárcavezető a kormány nevében köszönetet mondott a magyar baptistáknak, mindenekelőtt az imádságért, ugyanis szerinte nem szabad azt gondolni, hogy egy olyan sokrétű minisztérium, mint az EMMI működtetése megoldható lenne fenti segítség nélkül, ez pedig az imádság dolga."

"Sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok"

Ilyen beismerést is régen hallhattunk, talán Németh Szilárd volt képes hasonlóra. Balog elismerte, hogy van olyan dolog, nem is egy, amit rosszul csinál a kormány. Ez szép gesztus lehetne, de a folytatás aggasztó.

Mit csinálhat rosszul a kormány? Tudva levő, hogy az egészség-, az oktatás- és az igazságügy a szó szoros értelmében az összeomlás szélén áll. Ahelyett pedig, hogy az egyre inkább elkerülhetetlenné váló katasztrófát próbálná elhárítani a kormány (amit egyébként maga idézett elő), hit és erkölcstant vezetett be, mintegy szűrőként is.

És bár a keresztény világ központjának mondott Vatikánban sem vállalható már a nézet, hogy a legőszintébb ájtatossággal, különösen szakmai felkészültség hiányában bármi megoldható lenne, Balog szavait nehéz félreérteni.

Élünk az erős gyanúperrel, hogy az általa mindenhatónak nevezett Isten közel sem azonos a keresztény világ Teremtőjével.

A személyi kultusz nem újszerű lépcsőfoka. Különösen annak a széles körben elterjedt – bár még nem igazolt – legendának tükrében, hogy eddig Jézus elterjedt ábrázolását az hírhedt Cezare Borgia arcáról mintázták.

Másfelől a történelem nem egyszer bizonyította már, hogy megengedhetetlen kockázat lép fel ott, ahol imádsággal akarnak gyógyítani, oktatni, és igazságot szolgáltatni. Az ilyen elképzelések vezettek a kézrátétel, valamint az inkvizíció szép hagyományának érdemtelen elterjedéséhez.

Újfent Hofi szavai jutnak eszünkbe: "Na elvtársak, nekünk harangoztak!"

Címkék: 


h i r d e t é s

betöltés...

;