fbpx Banglades - helyére került a Ruppuri Atomerőmű reaktortartálya | CIVILHETES

h i r d e t é s

Banglades - helyére került a Ruppuri Atomerőmű reaktortartálya

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Banglades - helyére került a Ruppuri Atomerőmű reaktortartálya

2021. október 13. - 17:36

 

Beemelték a helyére a Ruppuri Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályát. Ebből az alkalomból Bangladesbe munkalátogatásra érkezett Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, aki találkozott Sejk Haszina Vazed bangladesi miniszterelnökkel, akivel együtt adták meg a jelet a reaktortartály beszerelésére. 

A kép illusztráció! - Forrás: Konstruktív Magazin

A reaktortartály beépítése 2021. szeptember 14-én kezdődött. Az ezt követő két hétben a művelet során a reaktort a reaktorcsarnok kettős falú vasbeton védőépületének alján lévő szállítózsilipen keresztül a reaktorépület belsejébe vitték. Ezután az épületben található polárdaruval emelték a helyére a 334 tonnás berendezést, amely művelet során tizedmilliméteres pontossággal állították be a helyére a reaktortartályt.

Alekszej Lihacsov jelentős eseménynek nevezte a reaktortartály szerelési munkáinak befejezését, hangsúlyozva, hogy a Roszatom szakemberei és bangladesi kollégáik összehangolt munkája közelebb viszi az országot a kitűzött célhoz, a nukleáris energetikai ipar megteremtéséhez. "A 2021-es év kulcsfontosságú eseménye volt a Ruppuri Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályának beszerelése. A jól képzett szakemberek tudása és az alapos előkészítő munka biztosította a munkálatok hajszálpontos kivitelezését.

A bangladesi projekt megvalósításában az atomerőműépítés terén szerzett több évtizedes orosz gyakorlat, tapasztalat és tudás valamint a tudományos gondolkodás segíti a kivitelezőket. Az blokkok aktív és passzív biztonsági rendszereinek egyedülálló kombinációja biztosítja az erőmű biztonságos működését és garantálja a stabil villamosenergia-termelést. Az atomenergia-ipar fejlődése nemcsak a bangladesi energiaellátás problémáját fogja megoldani, hanem hozzájárul a régió fejlődéséhez és az itt élő emberek életszínvonalának emelkedéséhez is. Az Oroszország és Banglades közötti együttműködés stratégiai jellegű. Biztos vagyok benne, hogy az orosz és a bangladesi szakemberek még sok más közös projektet fognak megvalósítani mind az energetikában, mind más területeken" – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov.

A bangladesi miniszterelnök beszédében elmondta: "A mai nap az öröm és büszkeség napja Banglades számára, mivel a Ruppuri Atomerőmű 1. blokkjában helyére kerül a reaktortartály. Ezzel Banglades megerősíti helyét az atomenergiát választó országok között, ami egyet jelent a nukleáris technológia békés célú felhasználásával." A bangladesi vezető elmondta, hogy
Vlagyimir Putyin orosz elnökkel 2013-ban találkozva meggyőződött arról, hogy a nukleáris energia és annak kezelése biztonságos, ezért az atomenergia mellett döntött. Sejk Haszina Vazed köszönetet mondott Oroszországnak a ruppuri projekt megvalósításához nyújtott támogatásért.

"A legmodernebb technológiával, így a nukleáris technológiával kapcsolatos ismeretek elsajátítása segíteni fogja a fiatal generációt, hogy különleges képzettségre és készségekre tegyen szert" – vélekedett a bangladesi kormányfő. Ez a technológia környezetbarát, mivel nem jár szén-dioxid-kibocsátással, és segít az éghajlatváltozás káros hatásai elleni küzdelemben. Ez az erőmű segíteni fogja az országot abban, 2030-ra elérje a fenntartható fejlődési célokat, és megkönnyíti, hogy fejlett nemzetté váljon Banglades 2041-re – tette hozzá.


 

Kommentek

h i r d e t é s