h i r d e t é s

Befejeződött a Belorusz Atomerőmű 1. blokkja számára szállított nukleáris üzemanyag ellenőrzése

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Befejeződött a Belorusz Atomerőmű 1. blokkja számára szállított nukleáris üzemanyag ellenőrzése

2020. május 26. - 14:06

 

A Belorusz Atomerőműben – melynek főtervezője és fővállalkozója a Roszatom mérnöki vállalata – befejeződött az első blokk reaktorába való betöltéshez szükséges nukleáris üzemanyag beléptetéskor esedékes ellenőrzése.

A Belorusz Atomerőmű - Forrás: Rosatom

A beléptetéskor történő ellenőrzést a Belorusz Atomerőmű szakemberei a fővállalkozó ASZE Mérnöki Vállalat jelenlétében végezték el. A folyamat minden egyes szakaszát a Belarusz Köztársaság állami atomenergetikai felügyeletének munkatársai ellenőrizték.

A fogadás során a szakemberek ellenőrizték a szállítmányt kísérő dokumentációt, a szállító konténerek külső állapotát, a záró plombák és plombáló csavarok épségét és műszeresen is ellenőrizték az üzemanyag-kazettákat, majd jegyzőkönyvet vettek fel, amelyben rögzítették, hogy a beszállított üzemanyag megfelel a minőségi előírásoknak.

Mihail Mihagyjuk belorusz energetikai miniszterhelyettes értékélése szerint a Belorusz Atomerőmű szakemberei felelős módon végezték el az üzemanyag szállítását és magas szakmai színvonalon látták el a beléptetéskor az ellenőrzést.

Az első blokk reaktorába történő beemelésig az üzemanyag-kazettákat a friss nukleáris üzemanyag-tárolóban helyezik el.

Fehéroroszország első atomerőműve Osztrovec városa mellett épül. Két VVER-1200 típusú blokkja összesen 2400 MW villamos teljesítményű. A Belarusz Köztársaság az orosz 3+ generációs blokktípust választotta, amely teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség legszigorúbb biztonsági követelményeinek és ajánlásainak. (Rosatom)


 

Kommentek

h i r d e t é s