fbpx Befejeződött a BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos blokk alapjának betonozása | CIVILHETES

h i r d e t é s

Befejeződött a BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos blokk alapjának betonozása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Befejeződött a BRESZT-OD-300-as gyorsneutronos blokk alapjának betonozása

2021. november 23. - 18:59

 

Elkészült a nukleáris sziget alaplemezének betonozása és ezzel újabb mérföldkőhöz érkezett a BRESZT-OD-300-as, gyorsneutronos, ólomhűtésű reaktorral készülő orosz innovatív atomerőművi blokk építése a Roszatom TVEL Üzemanyaggyártó Vállalatához tartozó Szibériai Vegyi Kombinát telephelyén.

Forrás: Roszatom

A 90 x 82 méteres nagyságú alaplemez 2,5 méter vastag és kilenc különálló egységből áll. 
Az alapbeton elkészítésével kapcsolatos munkálatokat fővállalkozóként az orosz Titan-2 vállalat végezte, a szentpétervári székhelyű Vasbetonszerkezetek Kutatóintézetének tudományos támogatásával.
.
A nukleáris sziget alaplemezébe csaknem 19 ezer köbméter betont öntöttek be és 4,3 ezer tonna betonacélt használtak fel hozzá. A technológiai előírásoknak megfelelően az építők 
éjjel-nappal megállás nélkül dolgoztak. A BRESZT-OD-300-as blokk alaplemezének szilárdsága lényegesen nagyobb, mint a hagyományos termikus neutronos atomerőműveké. 

Az alaptest betonozását körültekintő kutatás előzte meg, a beton tulajdonságait előzőleg alaposan vizsgálták, hogy biztosítsák az előírt minőséget. 2021 májusában ehhez elkészítették az alaplemez modelljét, hogy a szakemberek tesztelhessék a különálló egységek közötti összeköttetések minőségét. Az alaplemez 6,4 méter mélyen helyezkedik el a terepszint alatt. 
A kivitelező jelenleg a határolófalak építésén dolgozik. A BRESZT-OD-300-as ólomhűtésű gyorsneutronos blokk teljesítménye 300 MW lesz. A betonozás 2021. június 8-án kezdődött a Szibériai Vegyi Kombinát telephelyén, az oroszországi Tomszki területen található Szeverszkben. 

A reaktor kifejezetten az ehhez a létesítményhez kifejlesztett vegyes urán-plutónium (nitrid) üzemanyaggal működik majd (ezt tartják az optimális üzemanyagnak az ilyen gyorsneutronos reaktorok számára). Az erőmű részét képezi majd annak a Kísérleti Demonstrációs Energetikai Komplexumnak, amely három, egymással összekapcsolt létesítményből áll. A BRESZT-OD-300-as blokk mellett helyet kap a komplexumban a kiégett fűtőelemek újrafeldolgozására szolgáló létesítmény, illetve egy üzemanyagot gyártó egység is. 

A létesímény azért különleges, mert az atomenergetika történetében most először létesül egy olyan gyorsneutronos reaktorral működő atomerőmű, amellyel a csatlakozó, a zárt nukleáris üzemanyagciklust megvalósító létesítmények egy telephelyre kerülnek. A működés során a gyorsneutronos reaktorban keletkezó kiégett üzemanyagot feldolgozzák (reprocesszálják), ami lehetővé teszi, hogy a rendszer fokozatosan önellátóvá váljon. A Kísérleti Demonstrációs Energetikai Komplexum a Roszatom Proriv (Áttörés) projektjének keretében épül, amelynek célja a nukleáris ipar új technológiai platformjának kifejlesztése.


 

Kommentek

h i r d e t é s