h i r d e t é s

Békés tüntetőket hurcoltak el rendőrök Orbán baráti diktatúrájában (videó)

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Békés tüntetőket hurcoltak el rendőrök Orbán baráti diktatúrájában (videó)

2019. július 08. - 09:36

 

A tiltakozókat bábuként gyűrték a rabszállító kocsikba: már azzal is törvénysértést követtek el, hogy az utcára mentek. - írja a nepszava.hu.

Kormányellenes tüntetőt hurcolnak el a rohamrendőrök Almatiban, 2019. július 6-án Fotó: Timur Batyrshin / Sputnik Forrás: nepszava.hu

Rohamrendőrök oszlattak fel szombaton több kormányellenes tüntetést Kazahsztán nagyvárosaiban- írja a Reutersre hivatkozva a 444.hu.

A demonstrálók Nurszultan Nazarbajev korábbi elnök 79. születésnapján vonultak utcára. Az ellen tiltakoztak, hogy a formálisan már új vezető, Kaszim-Zsomart Tokajev  által irányított ázsiai diktatúrában még mindig meghatározó a biztonsági tanácsot irányító Nazarbajev befolyása – amit magában is jól mutat, hogy

Tokajev nemes egyszerűséggel elődje után nevezte át Nurszultánnak a korábban Asztana nevet viselő kazah fővárost, a volt elnök születésnapja (július 6.) pedig nemzeti ünnepnapnak számít.

A tüntetők bevett szlogenjeiket – „Öregember, tűnj el”, „Ébredj, Kazahsztán” – kiabálták, Nazarbajev rendszere ellen tiltakozva. Mást nem is tettek, a kazah rohamrendőröknek ennyi épp elég volt, tucatjával hurcolták el, tuszkolták rabszállítóba a demonstrálókat Almatiban és Nurszultánban is.

A kazah belügyminisztérium szerint a rendőrök csak megelőzték a közrend megzavarását – igaz, a tömegtüntetések tilosnak számítanak Kazahsztánban, és csak a hatóságok amúgy ritkán megadott engedélyével szabad az utcára vonulni.

A kazah rendszer önkényuralmi jellegét nehéz lenne elvitatni; Orbán Viktor – aki még áprilisban tett tiszteletlátogatást a frissen megválasztott Tokajevnél – ugyanakkor inkább stabil kormányzásként szereti értékelni az ott látottakat, és barátként jellemzi az ázsiai országot. 

Kazahsztán élen járt az elmúlt években a stabilitás tekintetében. És úgy látom, hogy a mostani változások is nem gyengítik, hanem erősítik a stabilitást, és ez mindenképpen elismerést érdemel, amit én ki is fejeztem az elnök úrnak, és egyben Kazahsztán népének sok sikert kívánok a soron következő elnökválasztáshoz is

-  mondta a magyar miniszterelnök április 24-én Nurszultánban.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s