h i r d e t é s

Bekopogtat a tél: viharos széllel szállingózhat itt-ott a hó

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Bekopogtat a tél: viharos széllel szállingózhat itt-ott a hó

2018. november 28. - 06:03

 

Szerdán délelőtt észak felől egyre inkább felszakadozik a felhőzet, a déli tájakon maradhat borult az ég, itt hószállingózás kialakulhat. -  írja az időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Délután többfelé felszakadozik a felhőzet, az ország déli részein kisebb havazás kialakulhat. Az élénk északkeleti szelet erős és viharos lökések kísérheti. -1, 4 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Kedden kettősfront érinti térségünket, emellett erős hidegbetörés várható. - írja a meteoklinika.hu

Szerdán kettősfront érinti térségünket. A fagyos levegő és a viharossá fokozódó szél ront a humánmeteorológia helyzeten.

Szerdán kettősfront érinti térségünket, megterhelően alakul az élettani helyzet. Az erős hidegbetörés következtében többeknél hidegfronti jellegű panaszok jelentkezhetnek: általános lehet a fejfájás, többen kopásos eredetű ízületi bántalmakat és vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak. A krónikus betegek állapota romolhat, a szív-és a keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők körében rosszullét, vérnyomás-ingadozás és mellkasi fájdalom jelentkezet. Az idősek és krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikailag megterhelő tevékenységeket és töltsék pihenéssel a délutánt.   

A viharossá fokozódó szél tovább fokozza a panaszokat, erős fejfájást, nyugtalanságot eredményez. A tünetek mérséklése érdekében a fokozott folyadékbevitel mellett ajánlott tudatosan is kerülni a stresszes helyezetek és nyugodt körülmények között tölteni a napot.

Napok óta most bújik először elő a nap, ez kedvezően hathat hangulatára, de szabadtéri programoknak nem kedveznek a körülmények.  Az északi tájakon megszűnik a havazás, de rendkívül nagy a megfázásveszély, nem ajánlott hosszabb ideig a szabadban tartózkodni.  

Az éjszakai időszakban erős fagyokra kell számítani, helyenként akár -6, -8 fokig is lehűlhet a levegő és napközben is sok helyen marad fagypont alatt a hőmérséklet. Amennyiben hosszabb időt tölt a szabadban készüljön arra, hogy extrém terhelés éri szervezetét!

A közlekedést sokfelé nehezítik havas útszakaszok, emellett a havas tájakon az erős szél hófúvást okozhat. Téli gumi nélkül nem ajánlott útnak indulni. A letaposott, havas úttestek csúszóssá válnak, mindenképp vezessen a megszokottnál lassabban!

Vezető tünet a mai napon: fejfájás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s