h i r d e t é s

Beltéri világítás a mennyezet szerkezetének figyelembevételével

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Beltéri világítás a mennyezet szerkezetének figyelembevételével

2020. március 17. - 09:53

A mennyezeti világítás hatékony kivitelezéséhez elengedhetetlen, hogy előzetesen figyelembe vegyük magának a mennyezetnek a szerkezetét, illetve a tulajdonságait is. A bejegyzés keretei között ebben kívánunk segítséget nyújtani a mennyezet típusok sajátosságainak részletezésével.

 

Mennyezeti világítás átlagos betonfödém esetén

Az átlagos betonfödém abszolút ideális kiinduló pontnak tekinthető, ugyanis kiválóan bírja a terhelést. Ennek következtében egész bátran lógathatunk róla egy nagyobb önsúllyal rendelkező kristálycsillárt, mennyezeti lámpát, illetve függesztéket is.

Beépített lámpákat ugyanakkor nem javasolt alkalmazni a betonfödémhez, mert a beszerelés, valamint az üzembe helyezés lényegesen több macerával járna, mint amit még a könnyedén tolerálható kategóriába sorolhatnánk.

Amennyiben gipszkarton álmennyezettel van dolgunk

A gipszkartont illetően a legfontosabb tudnivaló, hogy az összeszerelése könnyedén megvalósítható, a bontása és az átalakítása ugyanakkor körülményesnek számít. Vagyis mindenképpen javasolt alaposan megtervezni az alkalmazni kívánt fényforrások elhelyezését, illetve üzemeltetését.

Az Alkonylámpánál kapható spotlámpák egyébiránt ideális választásnak minősülhetnek a gipszkartonhoz. Mindössze azt érdemes jó alaposan átgondolni előzetesen, hogy a belmagasság és a rendelkezésre álló tér figyelembevételével mekkora méretű és erősségű fényforrások használatával járhatunk jól.

Praktikusnak számítanak azok a fényforrások, amelyek állítható fényerősséggel és fényszórással rendelkeznek. Ezeket a modelleket használva tehát nem lesz megkötve a kezünk, és az adott körülményekhez tudjuk igazítani a kibocsátott fény erősségét.

Az ideális megoldás nagy belmagassághoz

A magasból belógatott csillárok, továbbá a keresztben kifeszített sodronyok számítanak ideális megoldásnak abban az esetben, hogyha nagyobb belmagasságú, esetleg galériás lakásban szeretnénk kivitelezni a világítást.
Csillárok esetében a belógás mértéke, sodronyok választásakor pedig a hosszúság az, amit előzetesen mindenképpen javasolt alaposan megvizsgálni. Amennyiben sikerül megfelelő modellt választanunk, azzal jelentős mértékben fel tudjuk dobni az enteriőr hangulatát.

Beltéri világítás látható gerendázat és lambéria esetén

A modern lakberendezési irányzatok egyik sajátossága a gerendákon és a lambérián elhelyezett lámpatestek alkalmazása. Erre a célra a petróleum típusú lámpatestek vagy pedig a mennyezeten elhelyezett több izzós antik hatású spotlámpák is abszolút megfelelőnek számítanak.

Ha ilyen jellegű stílus megteremtését fontolgatjuk, akkor mindenképp számoljunk vele, hogy a fa alapvetően elnyeli a fényt. Vagyis fontos lesz olyan irányba fordítani a fényforrásokat, hogy a fa felülete helyett a beltér irányába tudják kibocsátani a fényüket.