h i r d e t é s

Betelt a pohár, Orbánhoz fordultak - Várják a támogató aláírásokat a budaörsi tanárok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Betelt a pohár, Orbánhoz fordultak - Várják a támogató aláírásokat a budaörsi tanárok

2019. április 23. - 14:15

 

A budaörsi – miniszterelnök úrnak írt - nyílt levéllel kapcsolatban tájékoztatjuk Önöket.

Illusztráció: MTI Fotó: Komka Péter

1.       Gyűlnek az aláírások, de sok helyről még csak arról tájékoztattak bennünket, hogy köszönik a szervezést, a bátor kiállásunkat, kint vannak az intézményeikben az aláíróívek, melyeket kitöltés után, az április 30-i határidő letelte előtt visszaküldenek. Az eddigi aláíróívek elsősorban kisebb intézményekből érkeztek, de jött már 60 fő által aláírt is - jó nevű középiskolából. Egy hét van még, április vége felé számítunk a levél dömpingre.

2.       A sajtón keresztül is biztatunk mindenkit, aki egyetért nyílt levelünk tartalmával, bátran írja azt alá. Ki kell állnunk magunkért, gyermekeinkért, a jövőnkért! Mit tehetnek velünk? Nagyon kevesen vagyunk a pályán, 8-10 éven belül harmadunk nyugdíjas lesz, utánpótlás alig van. Abban is bízhatunk, hogy megértik; a jövő generációját nevelni csak olyan pedagógusoknak szabad akik bátrak, a saját és mások érdekei miatt képesek és készek is kiállni. Megfélemlített pedagógusok nem tudnak szabad, gondolkodó, kreatív fiatalokat nevelni.    

3.       A 6000 körüli címre kiküldött levél után, nyíltan – nekünk válaszolva – csak 4 intézményvezető írta meg, hogy nem ért egyet velünk, és nem továbbítja kollégáinak, de tudomásunk van más helyekről is, ahol ugyanez történt. Az ilyen helyzetben lévő kollégák reklamáljanak vezetőjüknél, de a honlapunkról ( budaorsi-level.webnode.hu ) is megtudhatnak minden információt, és az aláíróívet is letölthetik , amit akár egyetlen aláírással is visszaküldhetnek nekünk. 

4.       Időpontot kértünk miniszterelnök úrtól a levél és az aláírások átadására. Többek között ezt írtuk: „Kérjük, hogy ezt az Önnek címzett nyílt levelet személyesen vegye át tőlünk! A levél és a támogató aláírások átadására egy kéthetes időintervallumban (május 8-tól május 21-ig) mindössze 3 percet kérünk Öntől. A helyszín bármi lehet, ami Önnek megfelel. Ez azt jelenti, ha ezt hivatalában nem tudja átvenni, az ország bármely pontján, bármilyen rendezvény előtt, után, szünetében készek leszünk átadni.”

5.       Ma már ott tartunk, hogy az ország összes pedagógiai szakmai szervezete, a szakszervezetek, de a kormányt döntései meghozatalában segítő céllal alakított Nemzeti Pedagógus Kar is szinte egységesen bírálja az oktatáspolitikát, ill. felemeli szavát a bérek rendezése ügyében. Az említett szervezetekkel felvettük a kapcsolatot, ha kell, egyeztetünk és más-más eszközökkel ugyan, de együtt teszünk a közös célokért. A mi eszközünk az aláírásgyűjtés, amit nevezhetünk úgy is, hogy nemzeti konzultáció az oktatáspolitikáról.

6.       A korábban mindig kritizáló Pokorni Zoltán mellett, nagy örömünkre Pálinkás József volt MTA elnök és oktatási miniszter is kemény bírálatban részesítette a jelenlegi oktatáspolitikát, és nyilvánosságra hozta korábbi  - Orbán Viktornak négyszemközti beszélgetésen elmondott – javaslatait, intelmeit.

7.       Emlékeztetünk a nemzeti köznevelésről szóló törvény 2011-es elfogadásának körülményeire:

A szakbizottság „tárgyalásra alkalmatlan” címkével küldte volna vissza Hoffmann Rózsa törvénytervezetét. Az ezt követő frakcióülésen Orbán Viktortól elhangzott „…. aki a törvényt bírálja, az Hoffmannt bírálja, aki Hoffmannt bírálja, az a kormányt bírálja, aki a kormányt bírálja, engem bírál… „ mondat után Pokorni nem szavazata, és egy mellékhelyiségben tartózkodó fideszes képviselő hiányzó voksa mellett a teljes frakció megszavazta, a korábban tárgyalásra alkalmatlannak tartott törvényt. Szóval egy ilyen körülmények között elfogadott, azóta csak toldozott-foltozott törvény hatásait érezzük egyre inkább.  


 

h i r d e t é s