fbpx Betiltották a műanyag zacskókat a Fidzsi-szigeteken | CIVILHETES

h i r d e t é s

Betiltották a műanyag zacskókat a Fidzsi-szigeteken

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Betiltották a műanyag zacskókat a Fidzsi-szigeteken

2020. január 01. - 15:59

 

Hét év börtönt is kaphat, aki műanyag zacskót gyárt a Fidzsi-szigeteken.

Fidzsi-Szigetek - Forrás: pexels.com

A január 1-jétől hatályba lépő rendelkezéssel a hatóságok az óceán műanyag-szennyezettsége ellen akarnak fellépni, és a tisztább környezettől a helyi idegenforgalom fellendülését remélik. - írja az Origo

A fidzsi adó- és vámhivatal egyik vezetője elmondta, hogy súlyos pénzbírságot szabnak ki a tilalom megszegése esetén. A műanyag zacskók gyártásáért 500 ezer fidzsi dolláros (69 millió forintos) pénzbírság és/vagy hétévi börtönbüntetés szabható ki.

A zacskók árusítását 150 ezer fidzsi dollár (21 millió forint) bírsággal sújtják.

A szigetországban 2021. január 1-jétől a polisztirol habot és a műanyag szívószálat is betiltják.
Évente nyolcmillió tonna műanyag hulladék kerül az óceánok vizébe, a becslések szerint 2050-re több műanyag úszik majd az óceánokban, mint hal.
A Csendes-óceán megtisztításán fáradozó szervezetek szerint az óceánokba került műanyag ma már élelmiszerbiztonsági probléma. 

A csendes-óceáni térség, ezen belül a Fidzsi-szigetek, Új-Zéland és Szamoa halfogyasztásáról szóló egyik tanulmány megállapította, hogy a megvizsgált halak 97 százalékában mikroműanyagokat találtak, ami a globális átlagnál 30 százalékkal magasabb.

A fidzsi illetékesek különösen aggasztónak találják a helyeztet, mivel az ott élők számára a hal a fő fehérjeforrás, és a lakosság a globális átlagnál háromszor-négyszer több halat fogyaszt.


 

h i r d e t é s

Kommentek