h i r d e t é s

Bíróságon támadja meg a kormány Fertő-tavi gigaberuházását a Greenpeace

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Bíróságon támadja meg a kormány Fertő-tavi gigaberuházását a Greenpeace

2021. április 28. - 13:18

Álláspontjuk szerint természeti értékeink nem áldozhatók fel csupán rövid távú, kevesek érdekeit kiszolgáló turisztikai vagy gazdasági szempontok miatt.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

"A Greenpeace Magyarország Egyesület a Győri Törvényszéken 2021. április 28-án pert indít a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal azon közigazgatási határozatának hatályon kívül helyezése, illetve megsemmisítése érdekében, amelyben a Fertő tó partján indított óriási beruházás engedélyét módosította, ezzel pedig hozzájárult a beruházás további természetpusztításához." - közölte szerdai közleményében a szervezet.

Mint írták, a kormányhivatal határozata Magyarország nemzetközi vállalásain túl az Alaptörvényt, a természet védelméről szóló törvényt, valamint számos más jogszabályi rendelkezést sért. Megjegyzik, a fejlesztést megalapozó gazdasági tanulmányok nem ismertek, a beruházó saját hatásbecslése pedig kijelenti, hogy nem jelölhető meg kiemelt közérdek.

„Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az ökológiai- és klímaválság ilyen súlyos szakaszában, szárazodó országunkban, államfőnknek, Áder Jánosnak folyamatosan hangoztatott, vizes élőhelyeink kiemelt védelméről szóló nyilatkozatai ellenére, a gyakorlatban a természetes élőhelyek ilyen pusztítása zajlik. Szűk érdekcsoportok gazdasági érdekei felül tudják írni egész nemzetünk, élővilágunk fennmaradásának érdekeit, és ehhez a kormányhivatal határozatával hozzájárul” - fogalmazott a közlemény szerint a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse, Rodics Katalin.

A Greenpeace Magyarország álláspontja az, hogy a természetvédelmi apparátus több mint tíz éves tudatos tönkretételének, érdekérvényesítő képességének teljes megszűnését bizonyítja az a tény, hogy ezt a kérelmet az illetékes kormányhivatal jóváhagyta és engedélyezte.

Mint lapunk is megírta, a Fertő-tó partján, mintegy ötven hektárra tervezett, 30 milliárdosra taksált állami, turisztikai óriásberuházás keretében egyebek mellett nagy parkolót, kempinget, sportcentrumot, száz ágyas, négycsillagos szállodát és több száz férőhelyes vitorláskikötőt építenek. A munkát Mészáros Lőrinc kivitelező cége kapta meg nemrég. (nepszava.hu)