h i r d e t é s

Borkai-ügy: feljelentést tervez a Transparency International

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Borkai-ügy: feljelentést tervez a Transparency International

2019. október 10. - 06:50

 

Borkai Zsoltról, a Fidesz győri polgármesteréről a hétvégén jelentek meg felvételek egy yachton tartott szexpartin, és a nyilvánosságra hozójuk azt írta, hogy korrupciós szál is van a történetben. - írja az euronews.com.

Illusztráció: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Transparency International Magyarország azokról a szántóföldekről ír, amelyek a polgármesterrel is szoros kapcsolatban álló Rákosfalvy Zoltán ügyvédhez (aki szintén feltűnik a felvételeken) és Somogyi Jánoshoz (győri üzletember) kerültek, és amelyeket nem sokkal később jóval drágábban felvásárolt az Audi a helyi telepének bővítése érdekében.

A civil szervezet szerint a két férfi

földvásárlásainak semmi értelme nem volt, ha nem számíthattak arra, hogy a területet az Audi busás haszonnal megveszi tőlük, miután azt a győri önkormányzat engedi ipari parkká átminősíteni.

Ezért feltételeznie kell a Transparencynek, hogy Rákosfaly és Somogyi

számíthatott az Audira és a győri városházára egyaránt. Ha így tettek, a számításuk bejött, hiszen az Audi fizetett, a városháza és a többi hivatal meg szokatlan gyorsasággal engedélyezett mindent.

A poszt végén pedig azt írja a civil szervezet, hogy nem hagyja,

hogy a hatóságok tétlenül szemlélődjenek, ezért ebben az ügyben is feljelentést fog tenni.

Szerdán a botrányról azt írták, hogy klasszikus és eléggé pitiáner korrupció húzódhat meg az jachtos szexparti hátterében. Az Audi Győrött terjeszkedni akart, és a kiszemelt szántó még az átminősítést megelőzően haveri tulajdonba került, akik aztán ipari parkként busás haszonnal értékesíthették a földeket - fogalmaztak.

Az ügyről 2012-ben a hvg.hu írt hosszabban.

A fideszes vezetésű győri önkormányzat ügyvédje, rajta keresztül pedig egy hozzá több szálon kapcsolódó offshore-hátterű cég szerezte meg annak az ingatlannak a nagy részét, ahol várhatóan az Audi logisztikai központja épül majd - derítették ki.

Dezső András oknyomozó újságírót, a hvg.hu 2012-es cikkének a szerzőjét Rákosfalvy beperelte a cikk miatt. Szerinte azzal, "hogy egy ismeretlen szerző egy rejtélyes blogon intim felvételeket tett közzé egy jachtos buliról, a földes sztori új életre kelt, és az eddig hiányzó mozaikdarabok is a helyükre kerültek" - írta keddi cikkében Dezső.

A 24.hu írt az Immobilien Trade Center Kft. nevű cégről, ami 2012-ben eladta a Győr mellett terjeszkedni szándékozó Audinak azokat szántóföldeket, ahol az autógyár megépíthette magyarországi logisztikai központját. A céget akkor még SR Invest Logistics Kft.-nek hívtak. Azóta folyamatosan milliárdok vannak a számláján, amiből a tulajdonosok az elmúlt nyolc évben összesen mintegy másfél milliárd forintot vettek ki, 150-400 milliós tételekben - írja a lap.

A Válasz Online pedig az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. tevékenységét vizsgálta. A győri offshore-talapzatra épített vállalkozás 2016 és 2018 között semmilyen forgalmat nem bonyolított, ügyvezető igazgatója Borkai Zsolt fia, aki havi egymillió forintos fizetést kap.

euronews.com


 

h i r d e t é s