h i r d e t é s

Brutális bírságot kaphatsz ezért a Balatonnál, Velencei-tónál: tömegek szaladnak bele

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Brutális bírságot kaphatsz ezért a Balatonnál, Velencei-tónál: tömegek szaladnak bele

2021. február 16. - 08:50

 

A hétvégi csípős, de napsütéses időben szinte elárasztották a látogatók a Velencei-tó partját és jegét, annak ellenére, hogy ezt tábla is tiltotta. kevesen tudják, de akár 150 ezres bírságra is számíthat, akit rajtakapnak a szabálysértésen.

Az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően több hazai tavunk is befagyott, ám ez még nem jelenti azt, hogy biztonságon volna a jégre menni. Sőt! Vasárnap hiába hívta fel a Fejér Megyei Rendőr Főkapitányság a Velencei-tóhoz látogatók figyelmét, hogy a tó jegének vastagsága még nem megfelelő, ezért azon tartózkodni életveszélyes. Ennek ellenére szinte megszállták az immár november óta korlátozásoktól senyvedő magyarok a partot, és a figyelmeztetések ellenére jégre mentek, ahogy az olvasóink képein is jól látszik.

Hiába volt a parton figyelmeztető tábla kitéve. A jégen tartózkodás szabályainak betartását, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrizték is a területet, de ez sem rendített el a közönséget. Holott nem csak az életüket kockáztatják, de egy súlyos bírságot is.

A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt ugyanis a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Jégbeszakadás: ez tedd!

A ropogó, recsegő hang a jég beszakadását már előre jelzi. Ekkor a beszakadás esetleg még elkerülhető, ha azonnal elhagyjuk a területet. Szükség esetén azonnal hasaljunk a jégre, hogy minél nagyobb felülettel érintkezzünk a jéggel, ezzel a módszerrel a lehető legkisebb nyomást gyakorolunk egy adott pontra. Arccal a part felé, lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé.

Amennyiben a jég minden előjel nélkül beszakad, vagy későn reagálunk az intő jelekre, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel akadályozzuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk, illetve a vízbe merüljünk.

Ezt tedd a jég a alatt!

Tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Amennyiben a jég hóval fedett, a közelben levő jégtörés helyét a fénysugár alapján fel lehet ismerni. Abban az esetben, ha a jeget nem fedi hó, a víz és a jég egyforma fénytörése miatt a jég beszakadásának helye csak igen nehezen ismerhető fel. Folyóvíznél az áramlás miatt a jég beszakadásának helyét valószínűleg akkor sem lehet már elérni, ha tudjuk, hogy hol van, a túlélés esélye ilyenkor igen csekély.

Próbáljunk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat, a karunkkal és súlyáthelyezéssel segítsük a lábmunkát. Amennyiben így nem sikerül a jég fölé jutni, próbáljunk meg a jég beszakadásának helyével szembeni oldalon egyik lábunkkal a jég felületére jutni és ezután a kezünkre és lábunkra támaszkodva testünket oldalt a jégfelületre tolni. A jég újabb beszakadása esetén vágjunk magunknak utat a part felé, addig míg ki nem jutunk a partra vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk.

A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 0C, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása) - írja a Velenceito.info. (Penzcentrum)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s