h i r d e t é s

Brutális mértékű gyógyszeráremelés jön ősszel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Brutális mértékű gyógyszeráremelés jön ősszel

2022. augusztus 15. - 13:56

Akár 450 százalékkal is drágulhatnak a vérrögképződést megakadályozó terápiás készítmények - tudta meg a Napi.hu. 

Az egészségbiztosító egy új, hatósági eljárást akar bevezeti a heparint tartalmazó készítményeknél. Szakemberek szerint anyagi okok miatt sokan kiszorulhatnak majd az ellátásból, ráadásul a változás a versenyt sem ösztönzi.

Akár 450 százalékkal is drágulhatnak októbertől a heparintartalmú gyógyszerek - tudta meg a Napi.hu. A vérhígítót szedő betegek jelenleg 678 és 3393 forint közötti összeget fizetnek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott termékekért a patikákban.

A portál tudomása szerint a megelőzésre használt vérhígítókért 4500 forint körüli összeget, a terápiás készítményekért pedig 15 600 forintot kell majd fizetni a gyógyszerszedőknek.

A heparin készítményeket elsősorban olyan betegek kapják, akiknél vérrög alakult ki valamelyik szervükben, vagy nagy a vérrög kialakulásának veszélye. Arról, hogy ki milyen heparintartalmú készítményt használ, nem a beteg dönt, hanem az orvosa, a testi adottságok, elsősorban testsúly és a terápiás szükséglet szerint. Emiatt a portálnak nyilatkozó piaci források szerint a NEAK új rendszere igazságtalan lehet. A támogatást úgy akarják átalakítani, hogy a jövőben a támogatás mértéke egységes lesz készítményenként - a gyakorlatban az egyes készítmények heparintartalmához nem igazodva -, azaz a különböző mennyiségű heparint tartalmazó termékek azonos támogatást kapnak.

A gyógyszer kínálata szűkös, alapvetően a korlátozottan hozzáférhető alapanyag miatt. Szakemberek szerint a változást a versenyt sem ösztönzi: egy olyan piacon, amiről épp kivonulnak a gyártók, nem várható árverseny. Sokkal valószínűbb fejlemény a betegellátás veszélybe kerülése, vagyis az, hogy anyagi okok miatt sokan kiszorulnak az ellátásból - derül ki a cikkből. (Portfolio)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s