h i r d e t é s

BundesWehr/macht

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

BundesWehr/macht

2021. június 17. - 15:56

 

Egy szakasz német katonát kellett visszarendelni Litvániából. Hitlert éltették, és erőszakoskodtak egy társukkal.

A kép illusztráció! - Forrás: DPA

Az AfD léte, támogatottsága, a Bundeswehr és a német belbiztonsági szolgálatok kötelékeiben szinte naponta előforduló atrocitások óhatalanul felidézik, kérdéssé tekerik a mondást: kutyából nem lesz szalonna?

Persze nem lehet a jelenséget a németekre egyszerűsíteni!

A rasszizmus, a fajelméleti alapon tisztogatás, a nacionalizmus mindenütt fogadókészségre lel, ahol az emberek a könnyebbik végén fogják meg a dolgot: a saját felelősségük helyett, személyes vagy közösségi kudarcaikért inkább bűnbakot állítanak, vagy vakon követik a népszerűségük érdekében alájuk játszó, bűnbakot megnevező vezetőiket.

Nem kell messzire mennünk, sem térben, sem időben: a mai nyilasok: Dúró Dóra, irredenták: Raffay, a szerb, a horvát nacionalisták, Mussolini unokája és hívei, Le Pen, Netanjáhú, Trump, meg a többiek.

De tény, hogy a történelem legnagyobb apokalipszisát a németek idézték elő és vitték végbe. Ezért különös hangsúlyt és jelentőséget kap minden német náci megnyilvánulás.

Ezt a mostani esetet súlyosbítja, hogy a NATO-hadgyakorlaton részt vevő német fegyveres erők tagjai külföldön követték el. Mégpedig az annak idején Hitlerrel rokonszenvező Litvániában. Ami különös csengést ad a történteknek.

És egy apróság. Így erodálja a múló idő, a változó politikai érdek az örökérvényűnek szánt diktátumokat:
német fegyveres erők elvileg, a II. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezmények és békeszerződések értelmében Németország határain kívül nem tartózkodhatnak és nem vethetők be.
Ezt a rendelkezést, mely szabályt fél évszázadon át betartottak és betartattak, egy ideje, különösen az NSZK demokratikus álllamberendezkedésére tekintettel, és biztonságpolitikai okokból nem veszik komolyan.
Német elitkommandó szabadított túszokat Mogadisuban 1977-ben – ez szigorúan véve még nem számítható az előírás megszegésének.
Viszont Bundeswehr-kontingens volt jelen az iraki háborúban és Afganisztánban – igaz amerikai parancsnokság alatt.

Csak a rend kedvéért: a Szovjetunió sem nagyon strapálta magát a számára létfontosságú megállapodás betű szerinti végrehajtásáért:
az 1968-as csehszlovákiai bevonulásban részt vettek a Varsói Szerződés hadseregei között az NDK fegyveres erői is – nem kis visszatetszést keltve a világban, a megszállást tényén felül is. Megint német katonák masíroztak Prágában.

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s