h i r d e t é s

Búzamező a felhőkarcolók árnyékában

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Búzamező a felhőkarcolók árnyékában

2018. április 07. - 10:00

 

Egy magyar származású művész egyedülálló alkotása

Forrás: Agnes Denes

Dénes Ágnes (Agnes Denes) magyar származású amerikai festő, konceptuális művész, egyetemi tanár, a land art egyik legelső művelője, aki leginkább azzal vált világszerte ismertté, hogy a 80-as évek elején egy grandiózus, figyelemfelkeltő akció során, mellyel a fenntartható fejlődésre szerette volna ráirányítani a figyelmet, búzát termesztett a New York-i felhőkarcolók árnyékában. - írja az Érdekes világ

Forrás: Agnes Denes

A különleges, korát megelőző alkotásairól híres művész családja a második világháború alatt vándorolt ki Svédországba. Tizenévesen volt amikor az Egyesült Államokba költözött, majd festészetet tanult a The New School intézményben és a Columbia Egyetemen. Érdeklődése a természet- és társadalomtudományok felé fordult. Filozófiát, nyelvészetet, pszichológiát, művészettörténetet, és irodalmat, s ismereteit vizuális művészeti alkotásaiban használta fel. A gyakran monumentális méretű művek társadalmi, kulturális és környezeti témákkal foglalkoznak. Ilyen az 1982-ben kivitelezett Búzaföld (Wheatfield – A Confrontation) is, melyet Manhattanben egy építési törmelékkel és szeméttel teli területen valósított meg.


Forrás:  Agnes Denes

A hosszadalmas munka során a segítőivel először megtisztították a Wall Street és a World Trade Center tornyainak szomszédságában fekvő területet, majd termőföldet hordtak rá, bevetették búzával s végül többmázsányi gabonát arattak le. Elképesztő munkájuk eredménye hónapokig díszelgett a pénzvilág központjától csupán pár száz méterre, mindezzel a hamis értékrenddel szemben a valódi emberi értékeket hangsúlyozva.


Forrás:  Agnes Denes

Az ökológiai művészet úttörőjeként számon tartott Dénes Ágnes egy korábbi interjúban elmondta, hogy a nehézségeket és az anyagi források hiányát az ő és segítői fáradhatatlan munkájával tudták ellensúlyozni.
Forrás:  Agnes Denes

A learatott búza a Minnesota Museum of American Art által rendezett vándorkiállítás keretében jutott el a világ 28 városába 1987 és 1990 között. Az emberek kis csomagokban magukkal vihettek a búzából, hogy újra elültessék azt a világ minden pontján. A művész még a szalmát is hasznosította, azt ugyanis a New York-i rendőrség lovai kapták meg. Dénes Ágnes alkotásai, rajzai egyébként többek között a Metropolitan Művészeti Múzeumban, a Modern Művészeti Múzeumban, a Smithsonian American Art Museumban, Nürnbergben a Kunsthalléban, Stockholmban a Moderna Museetben, illetve Jeruzsálemben az Izrael Múzeumban láthatók.

erdekesvilag.hu


 

h i r d e t é s