h i r d e t é s

CEU: gyomrost adhat az Orbán-kormány az USA-nak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

CEU: gyomrost adhat az Orbán-kormány az USA-nak

2018. szeptember 21. - 12:45

 

Kínos helyzetbe hozhatja az USA budapesti nagykövetét, hogy a kormány tovább lebegteti a CEU a jövőjét, miközben ő már arról beszélt, hogy hamarosan megoldódik az ügy. - írja a napi.hu.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédy Zsolt

Még a héten, de a legkésőbb jövő hét közepén nagyon pozitív bejelentésre számít a Közép-európai Egyetem (CEU) jövőjét illetően.

Több résztvevő szerint is ezt mondta egy nem nyilvános rendezvényen David. B. Cornstein, az USA Budapesti nagykövete

- írja a Népszava.

A napilap információi szerint a héten egy befolyásos magyar kormánytag egy háttérbeszélgetésen a CEU jövőjét, illetve az amerikai nagykövet kijelentését firtató kérdésre csak elnevette magát és azt mondta:

Akkor reménykedjünk együtt.

Ha nem születik meg hamarosan az egyezmény, Cornstein is kínos helyzetbe kerülhet. Szeptember 11.-én ugyanis személyesen is tárgyalt az intézmény jövőjéről Orbán Viktorral, és utána azt mondta, biztos benne, hogy az egyetem tovább fog működni.

Fideszes politikusok a lap újságíróinak kérdéseire rendre csak annyit mondanak, fogalmuk sincs, mikor lehet megállapodás, de biztosak benne, hogy végül marad Budapesten az egyetem. Volt, aki azt mondta:

Mivel a Sargentini-jelentés hangsúlyos részét képezi a CEU ügye, a szavazás után Orbán Viktor egy jó darabig biztos nem köti meg az egyezményt, mert ezzel azt a látszatot keltené, hogy megijedt az eredménytől.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s