h i r d e t é s

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?

2018. augusztus 12. - 11:26

 

A pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. 

Forrás: pxhere.com

Hogyan határozná meg, hogy mi is tulajdonképpen a Bitcoin? 
A Bitcoin két dolog, ami azonban összefolyik a köztudatban. Egyrészt egy technológia, másrészt pedig egy elszámolási egység. Ez két teljesen különböző dolog. A technológia az, ami létrehoz egy elszámoló egységet, ami viszont emiatt az újszerű technológia miatt érdekes. A bitcoin tehát nem egy másik second life Linden dollár, egy Amazon coin, vagy egy valaki által kibocsátott elektronikus token, hanem egy technológia, ami megoldott egy nagyon régi informatikai problémát. Méghozzá azt, hogy hogyan lehet egy központ nélküli, teljesen decentralizált hálózatban egy ennek ellenére garantáltan konzisztens adatbázist kezelni. Ennek az adatbázisnak a tartalma nem más, mint, számlák és tranzakciók, és ebben a főkönyvben az elszámolási egységeket Bitcoinnak hívják, ezt pedig mint egy pénznem is fel lehet fogni. Ez egy forradalmian új technológia.

Hol, és milyen szolgáltatások vagy áruk megvételére lehet használni a Bitcoint?
Már sok helyen elfogadják, de a hasznossága akkor jelentkezik igazán, amikor maga a termék is virtuális, vagyis az interneten keresztül szállítható. Ilyen esetben a régimódi fizetési módok nagyon elavultnak és lassúnak számítanak. Hogyan tudok pénzt átadni a hálózatban úgy, ahogyan információt adok át, közvetítők nélkül, bankok nélkül, lényegesen gyorsabban és olcsóbban? Erre alkalmas a Bitcoin. Például amikor eladok egy zenét, filmet, bármilyen olyan terméket, amely digitálisan azonnal átmegy a hálózaton, akkor teljesen természetes lenne ezt összekötni egy olyan fizetéssel, ami szintén azonnal átfut a hálózaton. Ez persze nem jelenti azt, hogy máshol nem lehet használni, a fodrászomat is már Bitcoinban fizetem, és sok más helyen is elfogadják.

A Bitcoin bányászat akár egy magánembernek is jövedelmező lehet, vagy ez a hajó már elúszott?
A Bitcoin hálózatban bányászni ma már privát emberként nem lehet nyereségesen, ami abból is látszik, hogy 200 millió dollárt invesztál egy befektetési alap egy ilyen bányászcégbe. Pillanatnyilag annak a bányászati tevékenységnek, amely létrehozza az újonnan létrejövő Bitcoinokat, a számítókapacitása két nagyságrenddel túllépi azt, ami a legnagyobb ismert szuperszámítógépek egyes kapacitása.

A virtuális világból kilépve, megfogható papírpénzként is megjelenik majd a Bitcoin?
Persze, már létezik. Bármilyen megjelenése lehet, hiszen a Bitcoin egy digitális adat, bármire rárakható. Ez egy tipikus használati módja. Az egyik oldalon van egy QR kód, ami a cím, a másik oldalon pedig az a QR kód, ami ennek a címnek a titkos kulcsa. Ha ezt ismerem, akkor azt az egyenleget, ami ezen a számlán van, meg tudom mozdítani. 

Pontosan mit ért a pénzügyi rendszer újrafelosztásán?
Nem véletlen, hogy Amerikában folyik a legnagyobb lobbizás a Bitcoin ellen, mert a Wall Streetnek van a legnagyobb vesztenivalója ebben a játszmában. Európa számára ez inkább egy esély, hogy a pénzügyi világ egy újrarendezésében nagyobb súlyt kapjon. Magyarország pedig különösen jó eséllyel indul, hiszen van egy olyan kormányunk, amely szeret különcködni, szeret olyan dolgokat csinálni, ami szembefut az aktuális pénzügyi rendszerrel. Ha valami ilyet keresnek, ez ilyen. A Bitcoin gazdaságon belül az egyik legnagyobb probléma a jogbizonytalanság. Amerikában végre kimondta egy bíróság, hogy a Bitcoin pénz. Hát persze, hogy az, de ha Magyarországon például egy számlát állít ki valaki, nem tudja ezt Bitcoinban megtenni, mert az MNB-nek nincs középárfolyama a Bitcoinra. A szabályozói környezet tehát még nem egészen tiszta. Ha Magyarország elsők között tisztázná jogilag a BTC helyzetét, akkor ezzel ide tudna vonzani számos Bitcoin-vállalkozást, amivel az új pénzügyi világ Luxemburgjává válhatna.

Elképzelhetőnek tartja például azt, hogy az MNB-nek Bitcoin tartaléka is legyen?
Hosszútávon egyértelműen erről van szó. Az sem véletlen, hogy a Bitcoin 2009-ben állt elő. A Bitcoin első tranzakciójában, az úgynevezett genezis tranzakcióban egy kis szövegrészlet is benne van, amit a Bitcoin alapítója írt az algoritmusba, ez a Times 2009. január 3-i címlapjának a szövege. Ez azért van benne, hogy bizonyítsa, hogy ezen a napon indult a Bitcoin. A Bitcoinnak van egy missziója is: megteremteni azt a globális pénzügyi rendszert, amely 2008-ban gyakorlatilag összeomlott. Máig rajta van a lélegeztető gépen, mert a politikusok máig nem találtak újat, de mi megtaláltuk. A Bitcoin az a pénzügyi rendszer, amely független az egyes államoktól, megalapítja azt a világpénzt, amelyről csak beszélnek.

(Az interjú 2013. augusztus 21-én készült Blummer Tamással. Forrás: portfolio.hu / Szerző: Turzó Ádám Pál)


 

h i r d e t é s