fbpx Csaknem a felére csökkent a buszjáratok száma a fideszes vezetésű Kaposváron, a kormányzati elvonások miatt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Csaknem a felére csökkent a buszjáratok száma a fideszes vezetésű Kaposváron, a kormányzati elvonások miatt

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Csaknem a felére csökkent a buszjáratok száma a fideszes vezetésű Kaposváron, a kormányzati elvonások miatt

2021. április 09. - 14:52

 

Kaposváron propagandával igyekezett a fideszes városvezetés leplezni azt, hogy a kormányzati elvonások áldozata lett a helyi tömegközlekedés

Buszok Kaposváron - Forrás: MTI

Menetrendi problématérképet és közel négyszáz személyes panaszt adott át csütörtökön Felder Frigyes kaposvári LMP-s közgyűlési képviselő Szita Károly kormánypárti polgármester titkárságának, a városlakók nevében követelve, hogy az önkormányzat állítsa vissza a március előtti buszmenetrendet. A somogyi megyeszékhelyen ugyanis óriási felháborodás fogadta a március 1-vel életbe lépett új rendszert.

Noha az önkormányzat és a Kaposvári Közlekedési Zrt. szerint szakemberek, civil szervezetek és az utasok véleményét is figyelembe véve alakították ki az „ütemesebb, átláthatóbb és utasbarátabb helyi közlekedési rendszert”, a helyiek igencsak elégedetlenek, ugyanis valójában teljesen újraszabták a vonalakat, megannyi korábbi járatot vontak össze. A buszok már nem a külvárosból a központba és vissza járnak, hanem – jókora kerülőket téve – Kaposvár egyik végéből a másikba. Így viszont jelentősen megnőtt a menetidő, van olyan városrész, ahonnan márciusig 18 perc alatt lehetett bebuszozni a központba, jelenleg pedig több mint duplája a menetidő, annyival hosszabb úton kanyarog az új járat. Ráadásul mivel hosszabbak az útvonalak, a buszok ritkábban fordulnak.

A vonalmegszüntetések és átszervezések nyomán végül összességében 42 százalékkal – de akad viszonylat, ahol 52 százalékkal – csökkent a járatok száma. Az eredeti menetrend visszaállítása érdekében indított petíciót néhány nap alatt közel 800-an írták alá, mintegy négyszázan a véleményüket is csatolták.

Katasztrófa, siralmas, borzalmas, használhatatlan, munkába járásra alkalmatlan, logikátlan, minősíthetetlen, pocsék – sorakoztak a jelzők. – Durva és drasztikus a változtatás – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Felder Frigyes, aki állítja, csúsztat a városvezetés és a közlekedési cég, ugyanis szerinte nem a hatékonyság, hanem a kormányzati elvonások miatti helyi megszorítások miatt született az új menetrend.

A kormány a járványra hivatkozva elvette a települések saját bevételeinek egy részét, a legnagyobb érvágást a helyi iparűzési adó felének elengedése, és a gépjárműadó önkormányzatoknak jutó részének államosítása jelentette. Emiatt január végén a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) segélykiáltással felérő levelet küldött a kormánynak, amiben hosszan sorolta, mekkora veszteségeket szenvedtek el a járvány hatásai és a kormány döntései miatt, s ez „problémákat okozott és okoz a folyamatos működésben”. A levelet az MJVSZ elnökeként mások mellett Szita Károly kaposvári polgármester írta alá, aki decemberben még támogatta például a kkv szektor helyi iparűzési adója 50 százalékának elengedését – akkori közleményétől kilenc ellenzéki vezetésű megyei jogú város határolódott el.

A kompenzációról tartott, a településekkel külön-külön folytatott egyeztetések nem vezettek valós eredményre, legalábbis az ellenzéki városvezetők szerint: ők úgy látják, hogy a kormány kompenzációt nem ígért, a legjobb esetben a fejlesztésekhez szükséges hitelfelvételekhez járul majd hozzá. A kormánypárti városok jobban jártak, még karácsony előtt bőkezű támogatást kaptak – Kaposvárnak például 1,38 milliárd forint működési támogatás jutott: a járvány miatti elvonások miatt csökkent a bevétele, miközben például az új sportaréna és versenyuszoda miatt a kiadásai nőttek. Az ellenzék szerint mindezek miatt áldozta be most a városvezetés a tömegközlekedést.

"Az is bizonyítja, nem szakmai szempontok alapján alakították át Kaposvár tömegközlekedését, hogy még a menetrend életbe lépése előtt kikértem a közlekedési vállalattól azokat a szakmai anyagokat, amikre hivatkozva kialakították az új menetrendet, ám a vezérigazgató azzal utasított el, hogy ezek a cég titkos, belső-bizalmas információi" – mondta Felder Frigyes.

A képviselő ezek után Csillag Gábor jegyzőt kereste meg, mivel szerinte a társaság által közpénzből finanszírozott szakmai anyagok közérdekű információnak számítanak. A jegyző viszont a törvényre hivatkozva közölte, hogy az ilyen anyagok tíz évig nem nyilvánosak, megismerésük a cégvezetés engedélyén múlik – vagyis visszapasszolta a labdát a közlekedési társaságnak. Felder Frigyes ezek után kezdett aláírásgyűjtésbe, majd szólította fel még márciusban az önkormányzatot és Szita Károlyt, állítsák vissza a régi menetrendet.

"A járványhelyzet közepén csökkentették drasztikusan a járatok számát, ellehetetlenítve a normális tömegközlekedést, ez jól jellemzi a Fidesz járványkezelési alkalmatlanságát" – tette hozzá az LMP-s képviselő. Itt érdemes felidézni: amikor a járvány elején az ellenzéki vezetésű Budapest átmenetileg csökkentette a járatszámot a kevesebb utas miatt, a kormánypárt azonnal azzal támadta, Karácsony Gergelyéket, hogy zsúfolttá és így fertőzésveszélyessé tették a buszokat, villamosokat. Budapest egy nap után visszaállította az eredeti menetrendet.

A közfelháborodás talán célt ért, hiszen, mint azt Szendefy Mária, az LMP megyei elnöke megjegyezte, a hatalmas tiltakozás és az aláírásgyűjtés híre után a közlekedési cég bejelentette, hogy április közepétől módosít a menetrenden. Részleteket nem közöltek, csak annyit ígértek, bővítést terveznek. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek