h i r d e t é s

Csehországban igazi gázártámogatás van

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Csehországban igazi gázártámogatás van

2022. szeptember 19. - 10:00

Csehországban a magyar 747 forintos piaci ár helyett 48 forintért fűthetnek! 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Prága ársapkát vezet be novembertől a lakossági áram- és gáz fogyasztásra, ezzel védve a háztartásokat a szárnyaló energiaáraktól.

Mindenki az elszabaduló energiaáraktól retteg, és kormányokon múlik, hogy melyik országban mennyire védik a lakosságot a magas számláktól. Petr Fiala cseh kormányfő bejelentette, Csehország ársapkát vezet be novembertől a lakossági áram- és gáz fogyasztásra, ezzel védve a háztartásokat a szárnyaló energiaáraktól. A privatbankar.hu szerint a most bejelentett ársapkára 130 milliárd cseh koronát, azaz 2 ezer milliárd forintnak megfelelő összeget költenek.

A rendelet értelmében az áram esetében kilowattóránként hat cseh koronás (96 forint), gáz esetében pedig három cseh koronás (48 forint) árkorlátozást alkalmaznak. Hogy legyen mihez hasonlítani a csehek támogatási rendszerét: jelenleg Magyarországon a villany rezsicsökkentett ára 36, míg a piaci ára 70 forint, a gáz esetében pedig 102, illetve 747 forint.Ez pedig azt jelenti, hogy Csehországban a magyarországi gázárak töredékéért fognak fűteni a téli szezonban. Ráadásul a programnak nincs még vége, ugyanis az ipari felhasználók terheinek csökkentését szolgáló megoldást szerdán fogják közzé tenni. (10perc.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s