h i r d e t é s

Cserhalmi György üzent Vidnyánszky Attilának

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Cserhalmi György üzent Vidnyánszky Attilának

2022. november 23. - 10:18

A Nemzeti Színház igazgatója korábban azt mondta, hogy harcos világban élünk, ő pedig nagyon a frontvonalban van.

Vidnyánszky Attila - Forrás: Huszár Dávid/Népszava és Cserhalmi György - Forrás: MTI/Kovács Attila

Én úgy tudom, hogy a front Herszonnál húzódik - üzente Cserhalmi György a Színház Online szerkesztőségén keresztül Vidnyánszky Attilának.

A Nemzeti Színház vezérigazgatója a múlt héten vett részt a Belvárosi Polgári Szalon estjén, ahol elég érdekes dolgokat mondott. Vidnyánszky a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán például arról beszélt, hogy az intézmény „átgondoltan központi bázisa annak a rendszernek, amit a liberálisok kiépítettek maguknak, illetve hogy itt utánpótlást képeznek.

A diákok áthangolása nem egyszerű dolog

- mondta a direktor, akitől azóta az SZFE hallgatói elhatárolódtak. Szerinte azonban ez csak azt mutatja, hogy jól dolgozik.

Vidnyánszky emellett arról is beszélt, hogy harcos világban élünk, ő pedig „nagyon a frontvonalban van”, ahonnan nehéz kilépni.

“Ez egy háborús helyzet és jóval előbb elkezdődött, mint az orosz-ukrán háború” - fejtette ki Vidnyánszky Attila.

Erre a kijelentésre reagált most Cserhalmi György. A Nemzet Színésze azt üzente az igaztónak:

Kedves Attila! Én úgy tudom, hogy a front Herszonnál húzódik. Biztos, hogy ott vagy?

(szmo.hu)

 

Reagált Vidnyánszky Attila arra, hogy az SZFE hallgatói elhatárolódtak tőle

Az Origónak küldte el nyílt válaszlevelét az SZFE hallgatóinak állásfoglalására Vidnyánszky Attila, az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke. Az SZFE hallgatói a vasárnap kiküldött levelükben elutasították a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését, és hozzátették, hogy tanáraikkal szakmai munkát végeznek az órákon ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.

A levél azért született meg, mert Vidnyánszky kedden arról beszélt a Belvárosi Polgári Szalonban, hogy ő pontosan látta már, hogy az SZFE a liberálisok központi utánpótlásképző bázisa volt. Szerinte ehhez elég szerint megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban.

A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (…) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. (…) A diákok áthangolása nem egyszerű dolog.

Az Origóban megjelent levél szerint az általa elmondottakat a sajtó kiragadta szövegkörnyezetéből, de így is vállalja a mondandója lényegét. Kifejtette, hogy örül a nyílt levélnek, hiszen az, hogy ez „egyáltalán megszületett, tanúsítja, hogy a modellváltást követő erőfeszítéseink nem hiábavalóak: jó úton járunk egy szabad légkörű egyetem kialakításában és fejlesztésében, ahol minden egyetemi polgár szorongás nélkül formálhat véleményt”.

Vidnyánszky ugyanakkor feltette a kérdést, hogy „vajon korábban miért nem voltak hasonlóan markáns tiltakozások”, és szerinte ez azért van, mert

a régi SZFE-n vagy féltek, vagy egyet gondoltak. Mindkét lehetőség rémisztő.

A kuratóriumi elnök szerint a modellváltás célja az, hogy szabad, felelősségteljes, önálló polgárokat neveljenek.

Hogy ne kelljen igazodniuk a hallgatóknak semmilyen vélt elváráshoz, hogy minden vélemény napvilágra kerülhessen. Ez Magyarországon valóban áthangolást igényel, mert az elmúlt harminc-hetven év nem erre nevelt bennünket.

Példának az általa vezetett Nemzeti Színházat hozta fel, ahol a társulati tagok megtehetik, hogy tiltakoznak az igazgatójuk egyes lépései ellen. Üdvözli a diákok kiállását, és azt javasolja nekik, hogy ne engedjenek a különböző politikai szándékú manipulációknak, hanem mindig lelkiismeretük szerint döntsenek. (Telex)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky