h i r d e t é s

Csőd szélén a Jahn Ferenc-kórház, egymilliárd forint közelében az adósság

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Csőd szélén a Jahn Ferenc-kórház, egymilliárd forint közelében az adósság

2018. december 07. - 12:28

 

Lepedőn, pelenkán, injekciós tűn és egyéb fogyóeszközökön kénytelen spórolni a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet. - írja a zoom.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az intézmény adósságállománya ugyanis már közelíti az egymilliárd forintot – tudta meg a Magyar Hang. Információik szerint az intézmény tíz százalékkal próbálja lefaragni az eszközbeszerzési költségeket.

Úgy tudják, a kórház különböző osztályai már egymás között csereberélnek, így próbálják megoldani a felmerülő eszközhiányokat.

Az intézmény vezetése a megszorításokkal azt akarja elkerülni, hogy a kormány pénzügyi felügyelőt nevezzen ki fejük fölé, márpedig erre jó esély van, ha az adósságállomány átlépi az egymilliárd forintot. A lap megkereste a Jahn Ferenc-kórház vezetését. Azt szerették volna megtudni, igazak-e értesüléseik, és hogy a megszorítások érintik-e a dolgozói juttatásokat, még nem érkezett válasz.

A hetilap úgy tudja, az áldatlan helyzetben szerepet játszik, hogy az intézmény – csakúgy, mint más, súlyosan eladósodott kórház – hónapok óta tartalékol, és a még csak egy hete bejelentett, ám régóta lebegtetett állami adósságrendezésre vár. Mint ismert, november végén Kásler Miklós, az egészségügyi területért is felelős emberierőforrás-miniszter jelentette be az újabb, 55 milliárd forintos adósságkonszolidációt. (A kórházak hasonló adósságkonszolidációja rendszeres, utoljára tavaly év végén adott a kormány 54,3 milliárd forintot.)

A konszolidáció ugyanakkor nem oldja meg az intézmények újbóli adósságtermelését, ami havonta országos szinten körülbelül 5 milliárd forintra tehető. A helyzet rendezésére a kormány – legalábbis az eddig napvilágra került elképzelések szerint – az egészségügyben is hasonló kancelláriarendszer bevezetését tervezi, mint amilyen már működik az egyetemek gazdasági vezetésében.

zoom.hu


 

h i r d e t é s