h i r d e t é s

Csökken a csapadék, mérséklődnek a hajnali fagyok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Csökken a csapadék, mérséklődnek a hajnali fagyok

2019. január 11. - 06:05

 

A tél azonban nem tágít, igazi januári időre van kilátás! - írja az Időjárás.hu

Fotó: H. Szabó Sándor

Délelőtt tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható.

Délután a változó felhőzet mellett napos időszakokra is számíthatunk, csapadék nem valószínű. Megerősödik az északnyugati szél. Kora délután -3, 2 fok várható.

Szombaton kezdetben sok lesz a felhő, és havazás is lehet, majd a csapadék egyre inkább havas esőbe vált, délután pedig akár a nap is kisüt. A nyugati szél erős lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1, 4 fok között alakul.

Vasárnap változóan, többször erősen felhős lesz az ég. Elszórtan alakulhat ki hózápor, havas eső, gyenge eső. Élénk lesz a nyugati szél. 0, 5 fokra melegszik a levegő.

Orvosmeteorológia

Pénteken időjárási front nem érkezik térségünkbe, az előző napok tartós igénybevételét követően végre javul a frontérzékenyek helyzete. - írja a meteoklinika.hu

Amennyiben vérnyomás-ingadozást tapasztalt az elmúlt időszakban, illetve migrénnek küzdött, akkor most enyhébb javulást tapasztalhat magán. Amennyiben azonban a fokozottan érzékenyek csoportjába tartozik, akkor a hideg időben a hidegfrontéhoz hasonló tünetek léphetnek fel önnél. Reggel helyenként keményebb fagyra számíthatunk, országszerte előfordulhatnak kopásos jellegű ízületi fájdalmak. A sajgó testrészeket mindig tartsa állandó hőmérsékleten, védje a hideg levegőtől! Az előbb említett fokozott érzékenység esetén enyhébb izomgörcsöket is tapasztalhat. A téli időszakban sem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról, ami lehet tiszta víz, de akár meleg leves is. 

Amennyiben szélre való érzékenységet tapasztalt magán, akkor az időnként megélénkülő légmozgás hatására nyugtalanság, idegi feszültség jelentkezhet, de jó hír, hogy ezt ellensúlyozza a sok napsütés. Ezt használja is ki, a borongós, szürke napokon nem csoda, ha kedvetlenné, lehangolttá vált. A szabad levegőn végzett séta, kirándulás során feltöltődhet energiával, sőt, a D-vitamin előanyaga képződhet a bőrben a napfény hatására. A napsütés immunerősítő hatással is bír.

A fagyos reggelen különösen alacsonyan alakul a hőérzet, öltözzön fel jól, és napközben is elkél a sapka, sál, kesztyű. A gyerekek esetében fordítson még ennél is nagyobb gondot a megfázás elleni védelemre, több rétegű ruházattal, vastag talpú csizmával óvja őket a hidegtől.

A közlekedést többfelé nehezítheti jeges útburkolat, a korábbi esőzések, vízátfolyások helyenként ráfagyhatnak az utakra. A napsütés az alacsonyabb napállás időszakaiban könnyen elvakíthatja a gépjárművezetőket, célszerű napszemüveget bekészíteni az autóba.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s