h i r d e t é s

Debreceni Virágkarnevál, idén felvonulás nélkül

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Debreceni Virágkarnevál, idén felvonulás nélkül

2020. augusztus 20. - 13:38

Az 51. Debreceni Virágkarneválon a koronavírus-járvány miatt idén elmaradt a kocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása.

A Trianon 100, a Debrecenbe kéne menni és a Szent Korona (b-j) nevű virágkocsi az 51. Debreceni Virágkarneválon 2020. augusztus 20-án. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A járványhelyzet miatt az idén minden más, mint a korábbi karneválokon: elmaradt a virágkocsik és a művészeti csoportok hagyományos felvonulása, nem érkeztek külföldi énekesek és táncosok a fesztiválra, de virágkocsik nélkül most sem maradtak az érdeklődők.

A református Nagytemplom előtti téren tíz virágkompozíciót tekinthetnek meg a karneválra érkezők csütörtökön, egy nappal később pedig a Nagyerdőben, a II. János Pál pápa téren - jelezte az MTI-nek Bódor Edit, a karnevál főszervezője.


Az Együtt vagyunk! - Szent László öröksége nevű virágkocsi az 51. Debreceni Virágkarneválon 2020. augusztus 20-án. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kompozíciók a környezetvédelem fontosságát és a természet szeretetét, valamint az elődök, a hagyományok tiszteletét és az összetartozás érzését jelenítik meg - tette hozzá. Utóbbira példa Debrecen város Trianon 100 című virágkocsija, Hajdúszoboszló virágkompozíciója pedig Bocskai István erdélyi fejedelemnek állít emléket, aki 1606-ban telepítette le a lovas hajdúkat Szoboszlóra.
Ezúttal is láthatják az érdeklődők a Szent koronát és a koronázási ékszereket bemutató, valamint a Debrecen címerét megjelenítő virágkocsikat.

Az AKSD városgazdálkodási cég a természetvédelmet előtérbe helyező virágkocsival készült, a debreceni Szakképzési Centrum kocsiján Vuk, a rókakölyök biztat a helytállásra, a Fórum bevásárlóközpont kocsija Szinyei Merse Pál Lila ruhás nője előtt tiszteleg, a Richter Gedeon gyógyszercég kocsija az Egyszer volt... Az élet címet viseli, a Teva gyógyszergyár kompozíciója "úgy tiszteleg az anyák megmentőjeként és az orvosi kézfertőtlenítés megteremtőjeként ismert Semmelweis Ignác előtt, hogy közben üzen a járvány sújtotta jelennek", a hajdú-bihari önkormányzat és a romániai Bihar megyei tanács közös kocsija pedig Szent László lovagkirály előtt tiszteleg - ismertette a főszervező.


Az AKSD hulladékgazdálkodási vállalat Felelősséggel a mindennapokban nevű virágkocsija az 51. Debreceni Virágkarneválon 2020. augusztus 20-án. - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Pikó Sándor képzőművész, több virágkocsi megalkotója azt mondta az MTI-nek, hogy miután a nézők ezúttal közvetlen közelről szemlélhetik meg az alkotásokat, nagyobb felelősség hárult a készítőkre. Olyan növényeket, virágokat használtak a kocsik "felöltöztetésére", amelyek színesebbek, részletgazdagabbak, önmagukban is egyfajta virágkötészeti alkotások - tette hozzá.

A virágkarneváli programhoz számos gyermekrendezvény, és kulturális bemutató kapcsolódik. Bár az esős idő miatt szerdán több fellépés, köztük a 30 éves Valcer Táncstúdió gálaműsora is elmaradt, a csütörtöki napsütésben a város számos pontján követhetik figyelemmel az érdeklődők a táncosok, énekesek produkcióit. A gyerekeket a nagyerdei állatkertbe és vidámparkba várják programokkal, este pedig a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatja be a trianoni békeszerződés 100. évfordulója alkalmából Együtt 100 című közös produkcióját a 70 éves Debreceni Népi Együttes és a 30 éves Főnix Táncegyüttes.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s